Nodig je Britse artiesten uit of ga je zelf naar het VK voor je culturele prestaties? Sinds 2021 geldt een nieuwe realiteit bij werken in het VK.  

Het VK behoort niet meer tot de EU. Dit heeft dan ook impact op de culturele sector. Het VK is dichtbij en kent een bloeiende culturele scene. Toch kan je niet zomaar naar het VK zoals naar Frankrijk, Spanje of Duitsland. Het vrij verkeer van personen en goederen met het VK, waardoor je zonder veel problemen de grens over kon, is voorbij.  

Tourende bands, verkopers van kunstwerken, musea met uitgeleende kunstwerken aan Britse cultuurhuizen en cultuurwerkers die over de grenzen heen werken houden vanaf nu rekening met deze nieuwe realiteit. 

Context

Nadat het VK in 2016 besliste de EU te verlaten, werd een Withdrawal Agreement (WA) afgesloten tussen beide partijen. Dit terugtrekkingsakkoord regelt het vertrek van het VK uit de EU. In dit akkoord stond een transitiefase van 1 februari tot 31 december 2020. Tijdens deze periode bleef alles zo goed als hetzelfde. 

Voor de periode na 1 januari 2021 was nood aan een nieuwe overeenkomst. Na maanden van onzekerheid of een ‘harde’ Brexit ging komen, werd op 24 december 2020 een nieuw akkoord gesloten in de vorm van een Trade and Cooperation Agreement (TCA). Dit handels- en samenwerkingsakkoord – van wel 1.204 pagina’s - regelt de huidige relatie tussen het VK en de EU. In dit akkoord staan regels rond de handel in goederen, de mobiliteit van personen, een gelijk speelveld voor ondernemingen en coördinatie van de sociale zekerheid. Wat dit betekent voor cultuurwerkers en culturele organisaties, kom je hier te weten. 

Hoe was de situatie voorheen?

Hoewel het VK tot de EU behoorde, had het VK samen met oa. Ierland een speciale status binnen de EU. Beide landen konden kiezen om bepaalde zaken die binnen de EU beslist werden al dan van toepassing te verklaren (opt-in of opt-out). 

Binnen het Schengenakkoord werkten zij zo enkel samen bij justitiële en politiële samenwerking in strafzaken (gebruik makende van hun opt-in recht). Daarnaast hadden zij hun eigen visumbeleid. Het VK en Ierland behoorden niet tot de Schengenzone en zo hadden ze altijd al eigen controles aan de grenzen. Concreet had dit als gevolg dat als je naar het VK wou reizen, je voorheen ook een paspoortcontrole moest doorstaan. De controles waren in de praktijk zeer laks waardoor je dit niet aanvoelde. Het VK en Ierland maakten ook geen gebruik van het Schengenvisum (type C). Zij hebben een eigen visumbeleid. Personen afkomstig buiten de EU doorlopen een visumprocedure in het VK. Dit is ook vandaag nog steeds het geval. 

Aangezien het VK wel tot de EU behoorde maar niet tot het Schengengebied, konden Britten zich wel beroepen op de vrijheden binnen de Europese Unie en omgekeerd hadden EU-burgers ook gemakkelijk toegang tot het grondgebied van het VK. Dit leidde in de praktijk tot spanningen. Het VK wenste meer controle uit te oefenen op wie tot haar grondgebied toegang heeft.  

Voor Ierland blijft de situatie hetzelfde. Ierland heeft een eigen visumbeleid maar behoort wel tot de EU met haar vrijheden. 

Culturele activiteiten in het VK

Ga je touren in het VK of ben je uitgenodigd om culturele prestaties te leveren in het VK? Kijk goed na wat gevolgen zijn op het vlak van de toegang, de mogelijkheid om te werken, sociale zekerheid en belastingen. 

Toegang tot het grondgebied

Het VK behoort niet meer tot het grondgebied van de EU (met haar vrij verkeer voor personen). Als Unieburgers mogen Belgen niet zomaar het grondgebied van het VK betreden.

Nood aan een verblijfsvisum om het VK binnen te mogen?

  • De Britse regering besliste om geen visumverplichtingen op te leggen aan EU-burgers voor een verblijf van minder dan 6 maanden in een referteperiode van 12 maanden.
    • EU-burgers worden beschouwd als 'non-visa nationals'. In principe heb je een Standard Visitor visa nodig om het VK te bezoeken. EU-burgers zijn hiervan vrijgesteld. Lees verder onder dit deel bij B.Werken/ Standard Visitor Visa wat je binnen dit visum mag doen.
  • Voor een periode langer dan 6 maanden heb je wel een verblijfsvisum nodig. Je hebt verschillende vergunningen (zie ook verder).

Bij een bezoek aan het VK heb je een internationaal paspoort nodig. De Britse overheid geeft wel een aantal tips om sneller de grens te kunnen passeren. 

In de loop van 2024 zal het VK een nieuw aangiftesysteem, ETA (Electronic Travel Authorisation), invoeren voor EU-burgers. Arts Infopoint UK deelde een FAQ over het ETA.

Aan de grens kan je ondervraagd worden en dien je te voldoen aan de binnenkomstvoorwaarden, onder andere: 

  • dat je over voldoende financiële middelen beschikt om in je eigen onderhoud te voorzien, 

  • dat je weer naar België zal terugkeren,  

  • dat je ergens zal verblijven 

  • en een uitnodigingsbrief van de Britse organisatie voor het evenement waaraan je wil deelnemen. 

Het is aangeraden om bij een vertrek naar het VK voldoende documenten bij de hand te hebben die deze binnenkomstvoorwaarden aantonen (bv. afschrift bankrekening, retourticket, boekingsbevestiging hotel/hostel, uitnodigingsbrief). 

Werken in het VK

Voor EU-burgers zijn de regels om te werken sinds 1 januari 2021 gewijzigd. De Britse overheid deelde info over hun nieuw immigratiesysteem, het Skills-based immigration system. Op basis van een puntensysteem krijg je de toelating om te werken en/of te verblijven in het VK. Die punten krijg je op basis van vaardigheden, jobaanbieding, kennis van het Engels en het loon. Op die manier wil het VK hoogopgeleiden aantrekken tot hun arbeidsmarkt.

Als Europese burger kan je niet zomaar werken in het VK. Je hebt soms een werkvisum nodig dat je op voorhand aanvraagt.

Voor cultuurwerkers heb je verschillende visa (en uitzonderingen) voor een tewerkstelling in het VK.

Opgelet

Als je het VK binnenkomt om te werken dan ga je bij een grenscontrole niet langs de e-Passport gate maar langs een border gate

  • Kom je het VK binnen via de Standard Visitor visa dan ga je langs de e-Passport gate.
  • Kom je het VK binnen via één van de werkvisa dan passeer je langs de border gate.

Welke visa heb je in het VK?

De Standard Visitor visa is een bezoekersvisum en gelijkaardig aan het Schengenvisum type C.

Als EU-burger ben je vrijgesteld tot het aanvragen van een bezoekersvisum bij een bezoek aan het VK voor maximaal 6 maanden. De grootste beperking met dit visum is dat je in principe geen betaald of onbetaald werk mag verrichten voor een Britse opdrachtgever (ook niet als zelfstandige), je mag geen Britse publieke middelen verwerven en je mag geen betaling ontvangen van een Britse opdrachtgever, met uitzondering van:

  • Redelijke kostenvergoedingen
  • Prijzengeld
  • Betaling via de Permit Free Festival (zie verder)
  • Betaling via de Permitted Paid Engagement (zie verder)

Binnen de Standard Visitor visa bestaat een uitzondering op bovenstaand verbod op betaald of onbetaald werk voor artiesten en hun begeleiders. Belangrijk hierbij is dat de uitbetaling gebeurt door een niet-Britse opdrachtgever. Op die manier kunnen artiesten, entertainers en muzikanten de volgende activiteiten doen:

  • Voorstellingen geven (individueel of in groep)
  • Deelnemen aan wedstrijden of audities
  • Deelnemen aan promotionele activiteiten
  • Contracten onderhandelen
  • Deelnemen aan meetings, conferenties, seminaries of interviews

Technici of begeleiders van de artiest kunnen via de Standard Visitor visa deelnemen aan bovenstaande activiteiten op voorwaarde dat ze in België door de artiest uitbetaald worden.

Ook binnen audiovisuele producties is het de filmcrew (acteurs, producent, regisseur en technici) toegelaten om opnames te maken op locatie in het VK voor zover je tewerkgesteld bent door een Belgische opdrachtgever. Bij een Britse opdrachtgever kan je gebruik maken van de Temporary worker - creative and sporting visa (Tier 5) (zie verder).

Als je wel betaald wordt door een Britse opdrachtgever, dan raden we je aan om gebruik te maken van de Permitted Paid Engagement (zie verder).

Treed je op op één van de festivals opgenomen in deze lijst dan heb je geen specifiek werkvisum of certificate of sponsorship (zie Temporary worker - creative and sporting visa (Tier 5)) nodig. Je kan dan maximaal 6 maanden in het VK verblijven en optreden op festivals opgenomen in deze lijst. Voor de prestaties op deze festivals kan je uitbetaald worden.

Bij de controleposten aan een border gate maak je melding van de activiteit. Je krijgt een stempel in jouw paspoort waardoor je kan aantonen dat je toegelaten bent om betaald werk te verrichten.

Je kan de PPE gebruiken als je minstens 18 jaar bent en uitgenodigd bent door een Britse organisatie als expert in jouw vak. De PPE is de te volgen route voor professionele artiesten. Op die manier kan je deelnemen aan artistieke prestaties zoals optredens. Via de PPE heb je voor 6 maanden toegang tot het VK maar je dient de artistieke activiteit binnen de eerste maand van je bezoek uit te oefenen. Hou hiermee dus rekening bij het plannen van je bezoek.

Normaal kost dit visum 95 pond maar de Britse overheid stelt deelnemers aan artistieke performances vrij voor het aanvragen van dit visum als je aan de voorwaarden van dit visum voldoet. Je kan dus op uitnodiging in het VK optreden voor maximaal 1 maand zonder dit werkvisum effectief te moeten aanvragen.

Om werk te verrichten onder deze regeling heb je wel een aantal formaliteiten die je volgt :

  • Uitgenodigd zijn door een Britse kunst- of entertainmentorganisatie, een Britse manager of een Britse omroeporganisatie;
  • De afspraken dateren van voor dat je naar het VK komt;
  • Je maakt melding van de activiteit bij de controleposten (langs een border gate). Je hebt een stempel nodig in je paspoort. Op die manier kan je aantonen dat je toegelaten bent om betaald werk te verrichten in het VK;
  • Je legt een schriftelijk bewijs voor van de activiteit (bijv. een schriftelijke uitnodiging van de Britse opdrachtgever);
  • De activiteit is gelinkt aan je expertise, je kwalificaties en jouw hoofdberoep in België. Deel aan de grensposten dus niet mee dat je de artistieke activiteiten als hobby uitoefent.

Technici of begeleiders van de artiest kunnen via de Standard Visitor visa deelnemen aan de activiteiten van artiesten via de PPE op voorwaarde dat ze in België door de artiest uitbetaald worden.

Als je langer dan een maand in het VK wil werken kan de Temporary worker - Creative Worker Visa Concession interessant zijn.

Via dit visum kan je werken in het VK in de artistieke sector, bijvoorbeeld om te acteren, dansen of als filmcrew. Artiesten die voor minder dan 3 maanden onder dit visum willen werken hoeven het visum niet effectief aan te vragen - of een kostprijs te betalen - maar dienen wel te beschikken over een certificate of sponsorship: het Temporary Work - Creative Worker certificate of sponsorship.

Dit Certificate of Sponsorship kan enkel uitgegeven worden door een Britse opdrachtgever die hiertoe erkend is. Erkende sponsors staan opgenomen in een lijst. Als een opdrachtgever erkend is als sponsor wil dat zeggen dat een vergoeding (536 pond) betaald werd aan het Britse Home Office om op die manier mensen van buiten het VK in te huren en hen te betalen. Neem contact op met je Britse opdrachtgever om na te gaan of dit het geval is.

Om met dit visum te werken toon je ook een meerwaarde aan voor de Britse arbeidsmarkt, het minimumloon dient betaald te worden en je beschikt over voldoende middelen om van te leven.

Met dit visum kan je werken in het VK in de artistieke sector, bijvoorbeeld om te acteren, dansen of als filmcrew voor maximaal 12 maanden (te verlengen tot 24 maanden). 

De kostprijs bedraagt 189 pond met een extra gezondheidstoeslag die kan oplopen tot 624 pond. De gezondheidstoeslag betaal je niet als je in België verzekerd blijft (zie C. Sociale Zekerheid).

Het is wel vereist dat een Britse opdrachtgever een certificate of sponsorship aanvraagt. Enkel erkende opdrachtgevers kunnen een certificate of sponsorship uitgeven. Erkende sponsors staan opgenomen in een lijst. Als een opdrachtgever erkend is als sponsor wil dat zeggen dat een vergoeding (536 pond) betaald werd aan het Britse Home Office om op die manier mensen van buiten het VK in te huren en hen te betalen.

Om met dit visum te werken toon je ook een meerwaarde aan voor de Britse arbeidsmarkt, het minimumloon dient betaald te worden en je beschikt over voldoende middelen om van te leven.

Houd er rekening mee dat je ten vroegste 3 maanden voordat je begint te werken een Temporary worker - creative and sporting visa (Tier 5) kan aanvragen. De procedure neemt zo'n 3 weken in beslag. 

Met dit werkvisum kan je in het VK aan de slag als je een hoogwaardige status of potentieel hoogwaardige status hebt in een kunst- of cultuurdiscipline. Bij dit visum moet je eerst erkend worden voor je hoogwaardige status door het aanvragen van een endorsement. Een Britse sector-specifieke organisatie zal beoordelen of je hiervoor in aanmerking komt. Arts Council is een organisatie die zo'n visa kan afleveren. Je toont oa. aan dat je internationale faam geniet aan de hand van enkele aanbevelingen. Het aanvragen van een endorsement neemt zo'n 8 weken in beslag. De kostprijs hiervan bedraagt 456 pond.

Als het endorsement goedgekeurd is, kan je dit visum ook effectief aanvragen. Het visum is maximaal 5 jaar geldig en kost 97 pond voor Belgische onderdanen, aangevuld met een gezondheidstoeslag van maximaal 624 pond per jaar.

Het Skilled Worker visa is een algemeen werkvisum. Dit werkvisum laat je toe om te werken in het VK voor maximaal 5 jaar. De kostprijs varieert tussen de 610 en 1.408 pond, aangevuld met een gezondheidstoeslag van maximaal 624 pond per jaar. Net zoals bij de Temporary worker - creative and sporting visa (Tier 5) kunnen alleen erkende sponsors dit visum voor jou aanvragen. Je toont aan dat je voldoende middelen hebt om te kunnen leven in het VK, dat een bepaald minimumloon betaald wordt en dat je het Engels voldoende machtig bent.

Houd er rekening mee dat je ten vroegste 3 maanden voordat je begint te werken een Skilled Worker visa kan aanvragen. De procedure neemt zo'n 3 weken in beslag. 

Een overzicht van de kostprijzen van de verschillende werkvisa vind je hier. 

Wat met je sociale zekerheid?

De WA voorziet in een regeling van sociale zekerheid voor burgers die reeds voor het einde van 2020 (dus voor 31 december 2020) in het VK actief waren. Voor hen blijft de EU-regeling van toepassing voor zover er sprake is van een ononderbroken tewerkstelling

Voor de periode na 31 december 2020 bepaalt de TCA gelijkaardige bepalingen als Verordening 883/2004 in het Protocol betreffende de coördinatie van de sociale zekerheid dat in de TCA werd opgenomen als bijlage.

Belgen die naar het buitenland gaan om te werken kunnen het A1-certificaat gebruiken. Het VK heeft aangegeven het A1-certificaat te blijven erkennen.

Nood aan een Healthcare Surcharge?

Als je in het VK gaat werken kan je gevraagd worden om een Healthcare Surcharge te betalen. Je bent in principe vrijgesteld tot het betalen van deze gezondheidstoeslag als je voor minder dan 6 maanden in het VK verblijft. Als je voor langer dan 6 maanden in het VK verblijft om te werken dan dien je in principe deze toeslag te betalen, tenzij je kan aantonen dat je in België verzekerd blijft. Dit doe je met een S1-attest dat je kan aanvragen bij jouw ziekenfonds.

Hoe worden je inkomsten belast?

Het dubbelbelastingverdrag tussen het VK en België blijft van toepassing. Als Belgische cultuurwerker met inkomsten uit het VK, blijf je onderworpen aan dezelfde regels voor je belastingen als voor de Brexit.

Zit je met vragen over de belastingen in het kader van prestaties in het buitenland? Stel gerust je vraag via ons contactformulier en selecteer 'btw en belastingen' als onderwerp.

Diensten en btw

Als je diensten levert in het VK dan is de btw verschuldigd in het VK.

  • In een B2B-context is btw verschuldigd volgens de plaats waar de dienst wordt verstrekt (het VK).
  • In een B2C-context is btw verschuldigd waar de consument is gevestigd (het VK).

De TCA voorziet dat diensten na de Brexit vrij geleverd kunnen worden. Bovendien geldt het non-discriminatiebeginsel zodat Europese dienstverrichters niet benadeeld mogen worden ten opzichte van Britse collega's (en omgekeerd).

Het kanaal over met goederen

Het VK behoort niet meer tot de interne markt van de douane-unie met haar vrij verkeer van goederen. Bij het passeren van de grens heb je douaneverplichtingen bij het transport van goederen. 

De Handels- en Samenwerkingsovereenkomst (Trade and Cooperation Agreement) tussen de EU en het VK voorziet in een vrijstelling van tariefheffingen en quota (voor bepaalde goederen) maar niet in een vrijstelling van de douaneformaliteiten. Neem je goederen mee naar of van het VK, dan passeer je langs de douane. Voor elke beweging heb je aangiftes. 

Om duidelijkheid te brengen in dit kluwen, kan je onze brochure raadplegen. Deze biedt aan de hand van 13 vragen een uitgebreid overzicht van de gevolgen en douaneformaliteiten bij het overbrengen van cultuurgoederen (zoals kunstwerken, instrumenten of materialen) naar het VK: 

Laatst gewijzigd: 04/08/2023 - 12:25

Brochure - handel in cultuurgoederen met het Verenigd Koninkrijk

Internationaal werken

Brochures

De brochure is ook vertaald naar het Engels, zo kunnen je Engelstalige collega's deze ook doornemen:

Laatst gewijzigd: 03/10/2023 - 14:56

Brochure - trade with the UK after Brexit (ENG)

Internationaal werken

Brochures

De algemene douaneregels kan je lezen onder De (EU-)grens over met materiaal en kunstvoorwerpen. 

Ga je met de auto naar Londen?

Sinds 29 augustus 2023 geldt in Londen een Ultra Low Emission Zone. Hou hiermee rekening en registreer je auto tijdig op voorhand. 

De EU voorziet enkele uitzonderingen op de douaneverplichtingen bij goederen voor persoonlijk gebruik en instrumenten die je gebruikt als beroepsgoederen (in het kader van een professionele activiteit). 

Goederen voor persoonlijk gebruik 

Goederen voor persoonlijk gebruik hoef je niet aan te geven, zoals een computer, smartphone, rugzak. Ben je een hobbymuzikant en neem je een instrument mee? Het instrument kan een persoonlijk goed zijn. 

Opgelet met nieuwe instrumenten 

Aan de grens kan de douane een controle uitvoeren en nagaan of de goederen die je bij je hebt persoonlijke goederen zijn. Voor goederen die er nieuw uitzien (bv. geen gebruikskenmerken, label nog aanwezig), mag de douane vragen om extra bewijs te leveren. De douane wil namelijk nagaan of je het goed niet hebt aangekocht in het VK om het hier in België te verkopen zonder invoerrechten te betalen. Aan de hand van een aankoop- of garantiebewijs toon je aan dat je de goederen in België hebt aangekocht en je ze niet invoert. 

Bij de douanegrens passeer je langs het groene kanaal (niets aan te geven) of doe je een mondelinge aangifte (waarbij je verklaart dat de goederen persoonlijk zijn). Twijfel je of de instrumenten als persoonlijk goed de grens over kunnen, dan doe je aangifte via het rode kanaal. De douanebeambte zal met jou nagaan of je een aangifte moet doen. 

Neem je eten of drank mee, kijk dan zeker eens naar deze pagina

Muziekinstrumenten als beroepsgoederen 

In de douaneregeling is een specifieke regeling voorzien voor muziekinstrumenten. Voor draagbare instrumenten die je gebruikt voor je beroepsuitoefening (= dus vanuit professioneel oogmerk) volstaat een mondelinge aangifte bij de douane. Net zoals 'goederen voor persoonlijk gebruik' toon je bij een controle aan dat de goederen van jou zijn aan de hand van een aankoop- of garantiebewijs. 

Je mag ook meerdere muziekinstrumenten meenemen. De EU en het VK laten toe om ook versterkers of een microfoon via deze weg mee te nemen voor zover deze goederen noodzakelijk zijn om het geluid te produceren. Een lichtinstallatie valt hier niet onder. 

Bij de douanegrens passeer je langs het groene kanaal (niets aan te geven = dit is gelijk aan een mondelinge aangifte) of doe je effectief een mondelinge aangifte (waarbij je verklaart dat je de goederen gebruikt voor jouw beroep). Twijfel je of de instrumenten als beroepsuitrusting de grens over kunnen, dan doe je aangifte via het rode kanaal. De douanebeambte zal met jou nagaan of je een aangifte moet doen.  

Ook in het VK kunnen muziekinstrumentenop die manier de grens over. 

Voor merchandise die je bij je hebt en wenst te verkopen, kan je een eenvoudige online aangifte doen als de waarde van de goederen lager is dan 1.500 pond. De aangifte doe je ten minste 5 dagen voordat je naar het VK trekt. 

Doe je beroep op een externe partij (zoals een transportbedrijf of vervoerder) om je muziekinstrumenten naar het VK te brengen, dan raden we je aan om gebruik te maken van het ATA-carnet

Opgelet: vraag tijdig een GMR-nummer aan

Ga je via bepaalde havens naar het VK (zoals Dover of de Eurotunnel)?

Dan vraag je voor de Britse douanedienst een GMR-nummer (Goods Movement Reference) aan per voertuig. Het doel van dit nummer is om sneller de grens te passeren bij de douane. Je hebt een Brits GMR-nummer nodig als je goederen meeneemt via een ATA-carnet of bij de in- en uitvoer van goederen. Per keer dat je de grens oversteekt, heb je een apart (nieuw) GMR-nummer nodig.

Om een GMR-nummer aan te vragen, heb je ook een Brits EORI-nummer nodig. Dit is een identificatienummer als onderneming bij de douane. De aanvraag van dit nummer kan 1 tot 5 dagen duren. Houd hier dus rekening mee bij het plannen van je reis.

In bepaalde gevallen ben je vrijgesteld om een GMR-nummer aan te vragen. Dit is het geval bij:

Bij het reizen via een ATA-carnet vraag je een GMR-nummer aan. Een GMR-nummer blijft 28 dagen geldig.

Heb je geen GMR-nummer aangevraagd? Via de Britse Kamer van Koophandel kan je binnen dezelfde werkdag een GMR-nummer krijgen als je 18 pond betaalt.

Steunmaatregelen

Ben je als cultuurwerker of organisatie getroffen door de Brexit? Dan kan je misschien beroep doen op enkele steunmaatregelen.

1. Brexit Adjustment Reserve 

De EU kent middelen toe aan bepaalde lidstaten (waaronder België) ter ondersteuning van ondernemingen die getroffen zijn door de Brexit. 

  • Brussels Hoofdstedelijk Gewest 

Zelfstandigen en vennootschappen in het Brussels Gewest kunnen via Brussel Economie en Werkgelegenheid premies aanvragen voor evenementen, beurzen, reizen, promotiemateriaal en meer in relatie met het VK. 

De minimale steun bedraagt 500 euro en je kan tot 75 % of 100 % van je kosten terugkrijgen. Je kan nog tot 6 november 2023 een aanvraag indienen en je hebt tot 15 november om alle bewijsstukken in te dienen. 

Meer info hierover vind je via Premies Impact Brexit

  • Vlaams Gewest 

Via VLAIO konden ondernemingen in het Vlaamse Gewest een financiële compensatie vragen tot 80 % van de effectieve kost (bv. heroriëntering van je activiteiten door de Brexit, deelname aan een showcasefestival in het VK, personeelskosten voor extra douaneformaliteiten met het VK). 

* De aanvraagprocedure liep tot 30 juni 2023 via de website van VLAIO

2. Flanders Investment & Trade (export) 

Op de website van Flanders Investment & Trade vind je een overzicht van andere nuttige subsidies die je als exporteur kunnen helpen bij de Brexit. 

FIT voorziet bijzondere exportsteun voor kmo's in het Vlaamse Gewest met een exportaandeel van 20 % die getroffen zijn door de Brexit. De subsidie bedraagt een eenmalig forfait van 10.000 euro tot 50.000 euro. In de praktijk gaat het om kosten van douaneformaliteiten zoals het inschakelen van een douanevertegenwoordiger, maar ook reis- en verblijfskosten of het bijwerken van een website gericht op het VK. Voorlopig staat de steun enkel open voor ondernemingen die minstens 2 VTE in dienst hebben.  

Meer weten?

  • Algemene vragen: via de Vlaamse overheid 

  • Vragen over sociael zekerheid: RSZ Internationaal: 02/509.59.59 of mail: international@minsoc.fed.be of de Dienst Overzeese Sociale Zekerheid (02/509.90.99) 

  • Vragen over werken in het VK: via de Britse overheid  (in het Nederlands

  • Vragen over werkvisa in het VK: via Arts Infopoint UK 

  • Op de website van OTM vind je een overzicht van informatie rond de Brexit voor culturele actoren in verschillende EU-landen. Via de website van DutchCulture kan je terecht voor meer informatie rond de Brexit in Nederland. Touring Artists biedt informatie voor de culturele sector vanuit Duitsland. Op de website van France Culture meer info vanuit Frankrijk. 

  • De Belgische Algemene Administratie Douane en Accijnzen heeft een nota opgesteld met meer info rond douaneformaliteiten.

  • Via Flanders Investment & Trade kan je info vinden rond de in- en uitvoer van goederen.

  • Om je te helpen bij je douaneverplichtingen kan je beroep doen op een erkende douanevertegenwoordiger. Voor vertegenwoordigers in het VK kan je een lijst met customs.

  • Pearle stelde een FAQ op rond oa. de in- en uitvoer van muziekinstrumenten.

Bekijk ook hier ons webinar over 'Touren na de Brexit': 

1