Welke btw is van toepassing op online verkopen?

Verkoop je kunstwerken, keramiek, ... via een webshop en worden die naar klanten uit een andere EU-lidstaat verstuurd? 

Lees dan zeker verder! Want sinds 1 juli 2021 geldt er een nieuwe regeling inzake btw op verkoop op afstand (en dus ook e-commerce). Maar waar gaat dat precies over? En waarom is dat voor jou van belang?  

E-commerce?

Wanneer we spreken over e-commerce, moeten we eigenlijk rekening houden met de regels rond verkoop op afstand. Daar vallen zowel verkoop via internet onder als verkoop via catalogus, televerkoop en verkoop per telefoon. Maar evengoed de verkoop van digitale goederen valt onder deze regeling.  

Het moet gaan om een verkoop vanuit België naar een andere EU-lidstaat.  

De algemene regel stelt dat de levering van goederen plaats vindt waar het goed ter beschikking wordt gesteld en dus in principe zou daar ook de btw verschuldigd moeten zijn. Met andere woorden: de btw is verschuldigd in het land van de verkoper. Maar op deze regeling gelden er uitzonderingen, zoals bij verkoop op afstand.  

Situatie b2b 

Je verkoopt en vervoert (of laat het vervoeren door de koper) als btw-plichtige onderneming, via verkoop op afstand, een goed aan een btw-plichtige in een andere EU-lidstaat. De koper moet btw betalen in het land waar de levering plaatsvindt. 

Bijv. Een Belgische kunstenaar met Belgische btw-nummer verkoopt een schilderij aan een Italiaanse galerijhouder (ook btw-plichtige). Het schilderij wordt vervoerd van België naar Italië. De levering vindt plaats in Italië en Italiaanse btw is te voldoen door de koper. 

Situatie b2c 

Verkoop en vervoer je als btw-plichtige onderneming, via verkoop op afstand, een goed aan een consument in een andere lidstaat? Dan is de btw verschuldigd in het land van de consument. 

Waarom kan dit voor jou van belang zijn?

Tot 31 juni 2021 moest je met verkoop op afstand naar de verschillende lidstaten als verkoper rekening houden met de verschillende omzetdrempels die per lidstaat golden. Vanaf 1 juli is dit niet meer het geval. Er geldt nu één globale drempel van 10.000 euro voor alle verkopen op afstand naar andere lidstaten.  

Indien je deze globale drempel van 10.000 euro toch overschrijdt (en er is buitenlandse btw verschuldigd), zal jouw onderneming toch buitenlandse btw moeten afgedragen. Om die administratieve last te verlichten heeft de EU het One Stop Shop systeem (OSS systeem) tot leven geroepen. Via het OSS systeem kan je de verschuldigde btw uit een andere EU-lidstaat afdragen. De Belgische Staat zal deze btw vervolgens doorstorten aan de desbetreffende EU-lidstaten.  

Wanneer je gebruik maakt van het OSS systeem moet je er als onderneming rekening mee houden dat er op de verkopen naar een andere lidstaat er buitenlandse btw-tarieven gelden. Je moet dus in je boekhouding rekening houden met andere btw-tarieven dan de Belgische. 

 Meer informatie over the One Stop Shop kan je hier terugvinden.  

Ga zeker na of je zicht hebt op de volgende aspecten: 

  • Verkoop je goederen op afstand?  
  • Overschrijd je met deze verkopen de drempel van 10.000 euro? 
  • Welke impact heeft de nieuwe regeling op de facturatie en rapportering van jouw onderneming? 
  • Wist je dat je voor grensoverschrijdende afstandsverkopen je aan particulieren niet langer een factuur moet uitreiken? 

Wie Europese leveringen doet in een B2C-setting, vindt hier meer info. Tip om te bezoeken in geval van Europese levering in het kader van B2C.

1