Schakel je een buitenlandse artiest in voor een festival of wil je een buitenlands theatergezelschap uitbetalen? Maar je hebt vragen over hoe je de gage uitbetaalt en waar je rekening mee moet houden rond belastingen?

Wanneer je als organisatie buitenlandse podiumkunstenaars wilt uitbetalen moet je rekening houden met de afspraken die zijn gemaakt in de dubbele belastingverdragen tussen het land waar de cultuurwerker woont en het land waar er gewerkt wordt.

In zo'n dubbelbelastingverdrag wordt vaak de bevoegdheid om belastingen te innen toegekend aan het land waar het optreden van een podiumkunstenaar plaatsvindt. Die belasting wordt in België geïnd aan de hand van 'buitenlandse bedrijfsvoorheffing', ingehouden bij de uitbetaling van het loon. Als Belgische organisatie ben je verantwoordelijk om die bedrijfsvoorheffing te berekenen en in te houden. 

De inhouding van bedrijfsvoorheffing werkt voor de podiumkunstenaar bevrijdend. In het thuisland zal de podiumkunstenaar vrijgesteld worden of moet er een vrijstelling aangevraagd worden. 

Als organisator stel je de volgende vragen:   

Is België bevoegd om belastingen te heffen?

Om na te gaan of België belastingen mag heffen op het inkomen van een buitenlandse podiumkunstenaar ga je na of er in het verdrag met dat land een artikel 17 staat. Raadpleeg dit overzicht om na te gaan of dat het geval is. 

Als dit het geval is, ga je na hoe de podiumkunstenaar werkt: 

1. Zelfstandige podiumkunstenaars

Bij een zelfstandige podiumkunstenaar is Belgische bedrijfsvoorheffing van toepassing op prestaties in België. Als organisator trek je op de gage van de podiumkunstenaar bedrijfsvoorheffing af en stort je die door aan de fiscus.  

Staat er niets in het verdrag? Dan ga je na wat er is afgesproken rond de inkomsten van een zelfstandige. 

2. Werknemer-podiumkunstenaars

Op de werknemer-podiumkunstenaar die in België prestaties levert is de Belgische voorheffing van toepassing.   

Toch bestaan op deze situatie een aantal vrijstellingen afhankelijk van wat per land in het verdrag staat. Zo kan in een verdrag staan dat: 

  • De duur van de ‘werkzaamheden’ in België (voor inwoners van Duitsland) of van het ‘verblijf’ in België (voor inwoners van Frankrijk) gedurende het jaar niet meer dan 183 dagen mag bedragen om de vrijstelling toe te passen. 

  • De werkgever geen inwoner van België mag zijn. Als de podiumkunstenaar inwoner is van Frankrijk, moet de werkgever zelfs verplicht inwoner zijn van Frankrijk om de vrijstelling toe te passen. 

  • De bezoldiging van de podiumkunstenaar mag niet worden gedragen door een vaste inrichting of een vaste basis in België.  

De podiumkunstenaar levert een attest af aan de Belgische organisator om de vrijstelling te kunnen toepassen. Dat attest wordt uitgereikt door de fiscale overheid van het thuisland en moet bevestigen dat:  

  • de kunstenaar inwoner is van het betreffende land; 
  • de beroepsinkomsten worden beschouwd als bezoldiging; 
  • de kunstenaar in dat land zal worden belast op de inkomsten; 
  • de fiscale overheid de Belgische fiscus zal informeren als er wijzigingen zijn die tot gevolg hebben dat de Belgische organisatie toch bedrijfsvoorheffing moet inhouden.

3. Ondernemingen die vertoningen leveren

Als organisator moet je geen bedrijfsvoorheffing inhouden van de som aan een buitenlandse onderneming die vertoningen levert, indien er geen art. 17§2 is opgenomen in het dubbelbelastingverdrag.  

Raadpleeg het overzicht om na te gaan of dit het geval is.  

Voor alle andere landen is de Belgische bedrijfsvoorheffing van toepassing.   

Is de Belgische bedrijfsvoorheffing toch van toepassing is? Dan dien je als Belgische organisator bedrijfsvoorheffing in te houden over het volledige bedrag dat aan de buitenlandse onderneming wordt betaald. Op dit bedrag zijn een aantal correcties. 

De bedrijfsvoorheffing is niet van toepassing op productiekosten. Als dat gestaafd wordt door de vereiste documenten (zoals facturen) en op voorwaarde dat dit in het contract duidelijk opgenomen staat, kan het berekeningsbedrag van de bedrijfsvoorheffing verminderd worden met de vergoedingen of beloningen betaald aan derden voor diensten of werken die niet rechtstreeks in verband staan met de artistieke prestaties, zoals decors bouwen, tribunes installeren, klank en licht bedienen.  

In elk geval kan vrijstelling van de bedrijfsvoorheffing worden toegestaan voor ‘het eigen deel van de onderneming’(*) op voorwaarde dat:  

  • de vertoning niet werd georganiseerd vanuit een vaste inrichting waarover de onderneming beschikt in België; 

(*)

Met het ‘eigen deel van de onderneming’ wordt bedoeld: het verschil tussen wat de Belgische organisator in totaal betaalt en wat de buitenlandse onderneming zelf aan de door haar ingehuurde en/of tewerkgestelde podiumkunstenaars moet betalen. Het spreekt voor zich dat op het deel dat de buitenlandse onderneming aan de podiumkunstenaars uitbetaalt, door de Belgische organisator wel bedrijfsvoorheffing wordt ingehouden. 

De buitenlandse onderneming moet bovendien aan 2 voorwaarden voldoen om van de vrijstelling te kunnen genieten:  

  • De onderneming levert het bewijs dat zij inwoner is van één van de voormelde landen. Dat bewijs lever je door een attest van de fiscale overheid van het thuisland.  

  • De onderneming levert een gedetailleerd overzicht van de inkomsten enerzijds en de personen die die inkomsten krijgen anderzijds, met opgave van naam, voornaam en het volledige adres in het buitenland. 

4. Podiumkunstenaars met werkzaamheden zonder handelskarakter

In sommige dubbelbelastingverdragen is vrijstelling voorzien voor podiumkunstenaars als ze: 

  • worden gefinancierd door de overheid; 
  • worden gefinancierd door verenigingen zonder winstoogmerk; 
  • of worden verricht in het kader van een culturele uitwisseling. 

Per land gelden specifieke voorwaarden en specifieke documenten die worden vereist.

Voorbeeld

Voor Nederland is dat bijvoorbeeld: 

  • een attest opgesteld door de Nederlandse fiscale overheid dat het gezelschap of de leden ervan inwoners zijn van Nederland; 
  • een subsidiebesluit van de Nederlandse overheid; 
  • een begroting van het gezelschap waaruit blijkt dat het voor meer dan 30 % gesubsidieerd wordt door de Nederlandse overheid. 

Hoe bereken je de bedrijfsvoorheffing in België?

Voor buitenlandse podiumkunstenaars bedraagt de bedrijfsvoorheffing 18 %.

Belangrijk is dat voor het bedrag waarop de 18% wordt berekend, rekening gehouden wordt met 3 (cumulatieve) correcties

  • Productiekosten mogen in mindering worden gebracht. 
  • Als Belgische organisatie voeg je de bedragen voor reiskosten, hotelkosten en cateringkosten toe aan de uitkoopsom van de buitenlandse podiumkunstenaar. Daarbij is niet van belang aan wie je die kosten betaalt.  
  • Forfaitaire vermindering per buitenlandse artiest per organisatie: per dag waarop de buitenlandse artiest optreedt (niet repeteert) mag een forfaitair bedrag in mindering gebracht worden van het brutobedrag van de uitkoopsom: 
    • voor de eerste dag: 400 euro; 
    • vanaf de tweede tot en met de tiende dag: 100 euro; 
    • maximaal 10 kalenderdagen per jaar voor dezelfde artiest. 

Welke aangiftes dien je in?

Inkomsten van podiumkunstenaars niet-inwoners worden opgenomen in opgaven 325.30 en op individuele fiches 281.30.  

De individuele fiches met vermelding van het ingehouden bedrag aan bedrijfsvoorheffing bezorg je aan de podiumkunstenaar.  

Waar stort je de bedrijfsvoorheffing?

De aangifte in de bedrijfsvoorheffing zelf gebeurt aan de hand van een aangifte 274.3 en geef je verplicht online aan via de toepassing FinProf

Wat is de termijn van betaling?

De termijn waarbinnen je als organisatie bedrijfsvoorheffing aangeeft en betaalt is afhankelijk van het bedrag aan bedrijfsvoorheffing van het onmiddellijk voorafgaande jaar:  

  • < 25.000 euro: binnen 15 dagen na het verstrijken van het trimester waarin de inkomsten aan buitenlandse podiumkunstenaars werden betaald;  

  • > 25.000 euro: binnen 15 dagen na het verstrijken van de maand waarin de inkomsten aan buitenlandse podiumkunstenaars werden betaald. 

Hoe bewijs je de betaling?

Als Belgische organisator vraag je aan het bevoegde Ontvangstkantoor een bewijs van betaling. Dat bewijs bezorg je op je beurt aan de podiumkunstenaar. Die gebruikt dat attest vervolgens in het thuisland om de dubbele belasting te vermijden. De bedrijfsvoorheffing werkt namelijk bevrijdend.   

Vragen over buitenlandse bedrijfsvoorheffing?

Voor alle vragen over de buitenlandse bedrijfsvoorheffing kun je terecht bij de Dienst Buitenland: 

Maarten Haesebeyt 
FOD Financiën 
Dienst Directeur Buitenland 
Financiën Toren - 18de verdieping  
Kruidtuinlaan 50 bus 3427 
1000 Brussel 

Mail: maarten.haesebeyt@minfin.fed.be  

Bronnen

  • Circulaire 2001: regelgeving rond vrijstelling € 400 

  • Circulaire 2002: regelgeving rond bekomen voorafgaand akkoord 

 

Vragen?

Heb je een vraag rond de buitenlandse bedrijfsvoorheffing? Stel je vraag via het contactformulier (zie onderaan deze pagina) en selecteer 'Belastingaangifte invullen' als onderwerp. 

1