Vergoedingen die door de gewesten, gemeenschappen, provincies of gemeenten toegekend zijn in de periode van 15 maart 2020 tot 31 december 2021, zijn vrij van inkomstenbelastingen.

Hierbij gaat het om zowel

  • rechtstreekse steun (bv. vergoedingen die rechtstreeks van de Vlaamse Gemeenschap naar muzikanten/techniekers/acteurs gaan)
  • als steun die organisaties hebben gekregen (bv. vergoedingen uit het noodfonds of de culturele activiteitenpremie) en doorgestort aan medewerkers (muzikanten/techniekers/acteurs/…) als vergoeding voor een activiteit die door de coronacrisis geannuleerd werd.

Bij dit laatste kwamen heel wat vragen naar boven: hoe regel je die betaling? En wat met belastingen, sociale bijdragen en btw?

De situatie verschilt naargelang de vergoeding

  • voorbereidende kosten dekt,
  • of een zuivere annulatievergoeding is (of een combinatie van beide).

 

We maakten een handig overzicht om na te gaan wat voor jou van toepassing is:

Laatst gewijzigd: 29/03/2021 - 15:33

Flowchart: belastingvrijstelling annulatievergoeding

Coronamaatregelen

Tools

 

Voor meer info, lees ook onze memo:

Laatst gewijzigd: 30/03/2021 - 10:54

Vergoeding van medewerkers in het kader van steunmaatregelen

Coronamaatregelen

 

Stel ons je vraag

Cultuurwerkers, culturele organisaties en ondernemingen kunnen bij Cultuurloket terecht voor juridisch en zakelijk advies op maat. Ook over de coronamaatregelen.

Heb je een vraag? Je kan een afspraak inplannen met een van onze consulenten via www.cultuurloket.be/contact. Selecteer daarbij 'coronamaatregelen' als thema.