Een belastingvermindering van 60% in plaats van 45%.

Wat is het?

Wie in 2020 een gift van minstens 40 euro overmaakt aan een erkende instelling kan daarbij genieten van een belastingvermindering van 60% in plaats van 45%. De gift moet in geld gedaan zijn. Tijdens de coronacrisis komen ook giften van computers aan in België gevestigde scholen in aanmerking.

Voor wie?

Zowel particulieren als bedrijven kunnen belastingvermindering krijgen voor giften.

De belastingvermindering is echter beperkt:

  • Voor particulieren: in 2020 tot maximaal 20% van het totale netto inkomen of 392 200 euro.
  • Voor bedrijven: in 2020 tot maximaal 5% van de winst of tot een plafond van 500 000 euro

Interessant?

Deze verhoging is een mooie aanmoediging om erkende instellingen (zowel goede doelen als culturele instellingen) te steunen om meer giften op te halen in deze crisisperiode. Voor bedrijven is het echter opletten dat de gift een zuivere gift blijft en geen sponsoring.

Aanvragen?

Wanneer je een overschrijving doet, noteer dan in het veld vrije mededeling je voornaam en familienaam gevolgd door het woord ‘gift’. De gift wordt dan automatisch toegevoegd aan de online aangifte of het voorstel van vereenvoudigde aangifte.

Stel ons je vraag

Cultuurwerkers, culturele organisaties en ondernemingen kunnen bij Cultuurloket terecht voor juridisch en zakelijk advies op maat. Ook over de coronamaatregelen.

Heb je een vraag? Je kan een afspraak inplannen met een van onze consulenten via www.cultuurloket.be/contact. Selecteer daarbij 'coronamaatregelen' als thema.