Fiscale regeling waarbij je bovenop de afschrijving een extra percentage mag aftrekken van de belastbare winst (federaal).

Wat is het?

Een onderneming die bij oprichting of uitbreiding investeert in vaste activa mag in bepaalde gevallen bovenop de gewone afschrijving een percentage van de investering aftrekken van de belastbare winst. Voor 2020 bedroeg de gewone investeringsaftrek 8%. Voor investeringen tussen 12 maart en 31 december 2020 wordt dit percentage opgetrokken naar 25%. Indien je in 2020 te weinig of geen winst zou maken kan je de aftrek overdragen naar het volgende jaar. Voor de gewone investeringsaftrek van 2019 werd een regeling getroffen, deze kan je 2 jaar overdragen. Hiermee vermijdt men dat bedrijven die in 2019 besloten om de investeringsaftrek over te dragen naar 2020 naast het voordeel grijpen vanwege de coronacrisis.

De investering moet minstens op drie jaar afgeschreven worden en mag uitsluitend gebruikt worden voor de bedrijfsactiviteit. De aankoop van een personenwagen die zowel binnen het bedrijf als privé wordt gebruikt is dus uitgesloten. 

Er bestaat een gewone investeringsaftrek en een verhoogde investeringsaftrek. Deze regeling geldt voor de gewone investeringsaftrek.

Voor wie?

Zelfstandigen en kleine ondernemingen komen in aanmerking. Vzw’s zijn uitgesloten.

Interessant?

Bekijk samen met je accountant of deze regeling interessant is voor je zaak of organisatie. Mogelijk is de verhoogde investeringsaftrek ook interessant vanwege de onbeperkte overdraagbaarheid in tijd.

Aanvragen?

Meer informatie rond het type onderneming en type investering die in aanmerking komen vind je terug op de website van VLAIO. Ook de aanvraagprocedure wordt er duidelijk toegelicht.

Coronalijn

Cultuurwerkers, culturele organisaties en ondernemingen kunnen bij Cultuurloket terecht voor juridisch en zakelijk advies op maat

Aangezien de nood in de cultuursector hoog is openen we een specifieke coronalijn. Met corona-gerelateerde juridische of zakelijke vragen kan je terecht op het nummer 02 534 18 24. Dit nummer is van maandag tot vrijdag bereikbaar van 10u tot 18u. 

Voor andere juridische en zakelijke vragen verwijzen we naar het contactformulier .