Een subsidie om publieke culturele activiteiten te ondersteunen.

Wat is het?

Als je een culturele activiteit organiseert of infrastuctuur voor dergelijke activiteit ter beschikking stelt, kan je daarvoor een premie of subsidie aanvragen. De activiteit moet publiek toegankelijk zijn en vindt plaats tussen 1 september 2020 en 31 mei 2021. Het kan gaan om activiteiten gericht op presentatie, (talent)ontwikkeling, vormingsactiviteiten of (participatie)projecten. Voorbeelden hiervan zijn een optreden, workshop, expositie, lezing of een socio-culturele activiteit.

Bovendien zal men ook alternatieve presentatievormen ondersteunen. Denk aan live streaming, een poëzietelefoon, een balkonserenade, virtuele workshops of tentoonstellingen, whatsapptheater, een in-game metalfestival, … 

De premie kan een impuls zijn om te innoveren en die vormen verder uit te diepen zodat mensen in deze moeilijke tijd van cultuur kunnen blijven proeven. Je kan de premie ook gebruiken om niet-recupereerbare kosten voor een reeds geplande activiteit, die nu geannuleerd werd, te dekken.
Het is een premie die je in schijven van 2000 euro kan aanvragen. Als aanvrager kan je voor verschillende activiteiten een premie aanvragen tot een maximum van 20 000 euro.
 

Voor wie?

Deze premie kan aangevraagd worden door rechtspersonen of éénmanszaken die in het Nederlandse taalgebied of tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad gevestigd zijn. Ze zijn actief in de Vlaamse cultuursector binnen één van deze NACE-codes.

Ook structureel gesubsidieerde organisaties komen in aanmerking. 
 

Interessant?

Tijdens deze coronacrisis is het voor de cultuursector niet gemakkelijk om binnen de richtlijnen een evenement te organiseren, dit brengt extra kosten met zich mee maar ook een daling in de inkomsten.

Met deze premie kan (een deel van) deze kost gerecupereerd worden. Daarnaast ondersteunt deze regeling ook tewerkstelling omdat je minstens twee cultuurwerkers moet contracteren én correct vergoeden voor je activiteit.  

Hier is een model van contract tussen een organisator en een medewerker:

Laatst gewijzigd: 18/11/2020 - 11:55

Overeenkomst opdracht

Coronamaatregelen

Voorbeelddocumenten

Hoe aanvragen?

Je kan de premie aanvragen via een digitale applicatie

Er is een fonds van 30 miljoen euro voorzien, aanvragen kunnen ingediend worden tot het fonds uitgeput is en uiterlijk tot 31 mei 2021. Meer informatie vind je op hier.

Coronalijn

Cultuurwerkers, culturele organisaties en ondernemingen kunnen bij Cultuurloket terecht voor juridisch en zakelijk advies op maat

Aangezien de nood in de cultuursector hoog is openen we een specifieke coronalijn. Met corona-gerelateerde juridische of zakelijke vragen kan je terecht op het nummer 02 534 18 24. Dit nummer is van maandag tot vrijdag bereikbaar van 10u tot 18u. 

Voor andere juridische en zakelijke vragen verwijzen we naar het contactformulier .