Wil jij je kennis en vaardigheden doorgeven aan de volgende generaties? Of ben je een enthousiaste leerling? Dan is een meester-leerlingtraject misschien wel iets voor jou.

Wat

Een beurs voor het doorgeven van vakmanschap dient als financiële ondersteuning voor vakmensen die één of meerdere leerlingen een aantal maanden (max. twee jaar) in de leer neemt(en) om hem en/of haar de knepen van het vak te leren. 

Vakmanschap wordt daarbij gezien als een vorm van immaterieel cultureel erfgoed dat in de hoofden en handen van mensen zit: kennis en vaardigheden met wortels in traditie. Vakmanschap wordt daarbij heel breed gezien: het kan gaan om ambachten, maar bijvoorbeeld ook om bepaalde toegepaste kunsten of podiumkunsten. Het doorgeven van dit soort vakmanschap is nodig om het levend te houden.

Met de ondersteuning van vakmanschap kan Vlaanderen zich internationaal profileren. De UNESCO roept immers op om dit soort erfgoed door te geven, onder de vlag van Living Human Treasures.

Een beurs aan­vra­gen

De beurs wordt altijd aangevraagd door een partnerschap van een meester en één of meerdere leerlingen.

Bekijk de voorwaarden en de aanvraagprocedure in deze infografiek.

In­spi­ra­tie

Ben je nog op zoek naar inspiratie? Bij de vorige beursrondes gaven 175 meesters en leerlingen het goede voorbeeld en startten hun samenwerking in 62 beurstrajecten. Een selectie uit het grote gamma aan succesverhalen lees je in Borgen voor morgen – Vakmanschap doorgeven in een meester-leerlingtraject. In dit inspirerende online magazine maak je in een twintigtal best practice verhalen kennis met de passie en ondernemingszin van meesters en leerlingen uit allerhande sectoren, van bakker tot circusartiest. 

1