Start je een vernieuwend project samen met een partner buiten de cultuursector?

Dan kan je een aanvraag indienen voor een subsidie onder de innovatieve partnerprojecten.

De volgende indiendatum is 15 juli 2024. Projecten mogen van start gaan vanaf 1 december 2024 en mogen maximaal drie jaar lopen. Uiterlijk op 31 oktober wordt beslist welke projecten een subsidie krijgen.

Wat zijn de voorwaarden?

  1. Er zijn minstens 2 partners betrokken: een culturele en een niet-culturele. Let op! De culturele partner is ook de aanvrager van deze subsidie.

    Een combinatie van één of meerdere culturele partner(s) en één of meerdere niet-culturele partner(s) is ook mogelijk. Dit kunnen natuurlijke personen of organisatievormen (zowel naar publiek recht als naar privaat recht) zijn. Een commerciële speler kan dus ook aanspraak maken op de subsidie.
  2. De niet-culturele partner(s) bewijst zijn engagement in het project via een eigen inbreng van 25% van de totale kosten.

    Dit kan een financiële inbreng, een inbreng in natura (monetair gewaardeerd) of een combinatie van beide zijn. Personeelsinzet geldt ook als eigen inbreng (zakelijke leiding, toezichthoudend personeel, boekhouding, loonadministratie ...). Voor zover dit geen uren zijn verbonden aan de courante werking van de partner(s).

    Het is niet de bedoeling dat de eigen inbreng de vorm aanneemt van een succes fee, overheadkosten of een uitkoopsom omdat deze opbrengsten nog niet gerealiseerd zijn bij de start van het project. 

Hoeveel bedraagt de subsidie?

Je kan maximaal 80.000 euro aanvragen voor een project. Er wordt gericht op een subsidieaanvraag van 25.000 euro per loopjaar van een project.

Bij de toekenning van de subsidie wordt een voorschot van 80% uitbetaald. De overige 20% wordt pas uitbetaald nadat de administratie je verantwoording (die je drie maanden na de einddatum indient) heeft goedgekeurd.

Een aanvraag indienen

Je kan een aanvraag indienen via KIOSK. Deze bestaat uit:

  1. Een one-pager waarin je het project omschrijft, de innovatieve en culturele meerwaarde meegeeft en je cross-sectoraal partnerschap beschrijft.
  2. De indicatoren met de focus op de projectdoelstelling(en) en de verwachte impact van de resultaten eerder dan op het proces zelf. 
  3. Je projectbegroting met alle verwachte kosten en opbrengsten.
  4. De samenwerkingsovereenkomst ondertekend door alle partners.

Laatst gewijzigd: 16/04/2024 - 14:27

Voorbeeld: samenwerkingsovereenkomst innovatieve partnerprojecten

Subsidies

Voorbeelddocumenten

Mondelinge presentatie

Als je geselecteerd bent voor de 2de ronde, dan wordt je uitgenodigd voor een gesprek. Dit gesprek houdt een pitch in van 7 minuten waar je je project verder toelicht voor de commissie. Je zorgt dat (de belangrijkste) betrokken partners daarbij aanwezig zijn en een actieve rol spelen. Het partnership moet voelbaar zijn.

Info

Bij deze pitch kan je geen slide-shows of powerpoint presentatie gebruiken. Je mag wel één ‘beeld’ meebrengen. Dat kan bijvoorbeeld een foto zijn of een schema dat je maakt op een flipchart.

Beoordeling

Bij de beoordeling van beide subsidierondes wordt gekeken naar: 

  • de sterkte van de samenwerking over sectorgrenzen heen
  • het innovatieve karakter van het project
  • de realiseerbaarheid van het project
  • de inhoudelijke meerwaarde voor de culturele sectoren of disciplines

Binnen deze oproep is er bovendien speciale aandacht voor het thema digitale transformatie. Het kan daarbij gaan om:

  • Verbreding en verrijking van culturele digitale content  
  • Verbreding en verdieping van cultuurparticipatie
  • Innovatie en experiment in de digitalisering van de werking
  • Innovatieve inzet van bestaande tools

Info

Deze focus op digitale transformatie is niet verplicht. Het wordt meegenomen (in aanvulling op de eerder beschreven criteria) om het innovatieve karakter van een projectvoorstel te beoordelen, maar het is dus niet het enige criterium.

Wat als één van de partners al subsidie krijgt?

Wanneer één van de partners al project- of werkingssubsidies ontvangt via één van de beleidsdomeinen binnen de Vlaamse overheid, moet duidelijk worden aangetoond dat het innovatieve partnerproject losstaat van de reeds gesubsidieerde werking. De algemene regel blijft van toepassing, je kan voor een uitgave slechts één keer subsidie ontvangen. Dubbele subsidiëring van een kost is niet toegelaten.

1