Een vervangingsinkomen voor zelfstandigen in hoofd- of bijberoep tijdens de coronacrisis (Vlaanderen).

Wat is het?

Het Corona overbruggingsrecht is een vervangingsinkomen voor zelfstandigen in hoofdberoep - en in sommige gevallen ook voor zelfstandigen in bijberoep - die ten gevolge van de coronamaatregelen hun zaak moeten sluiten.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een volledige en een gedeeltelijke uitkering, al dan niet met gezinslast. De uitkering ligt tussen 645,85 euro en 1614,10 euro. 

Het corona overbruggingsrecht zou verdubbelen in oktober en november 2020 voor de zelfstandigen, helpers en meewerkende echtgenoten die actief zijn in sectoren die hun zelfstandige activiteit volledig of gedeeltelijk hebben moeten stopzetten wegens de recente COVID-maatregelen. Ook wie actief is in sectoren die afhankelijk zijn van deze sectoren en die hun zelfstandige activiteit volledig moeten onderbreken, komen in aanmerking voor dit dubbele crisis-overbruggingsrecht. De dubbele uitkering bedraagt € 2.583,38 (alleenstaande zelfstandige) of € 3.228,20(zelfstandige met gezinslast). Een verlenging in december kan nog volgen via een koninklijk besluit.
 

Voor wie?

Zelfstandigen die verplicht hun zaak moeten sluiten ten gevolge van de coronamaatregelen. Of zelfstandigen die gedeeltelijk of volledig hun activiteit moeten onderbreken omdat ze afhankelijk zijn van activiteiten of ondernemingen die verplicht gesloten worden. Die afhankelijkheid moet je kunnen aantonen.

Interessant?

Het overbruggingsrecht is een vervangingsinkomen wat betekent dat de premie belastbaar is. Er wordt geen voorheffing bij de bron ingehouden. Je kan de verschillende overbruggingsrechten niet combineren. 

Hoe aanvragen?

Je kan het overbruggingsrecht aanvragen bij je sociale verzekeringsfonds tot 31/12/2020.

Hier vind je meer info.


 

Coronalijn

Cultuurwerkers, culturele organisaties en ondernemingen kunnen bij Cultuurloket terecht voor juridisch en zakelijk advies op maat

Aangezien de nood in de cultuursector hoog is openen we een specifieke coronalijn. Met corona-gerelateerde juridische of zakelijke vragen kan je terecht op het nummer 02 534 18 24. Dit nummer is van maandag tot vrijdag bereikbaar van 10u tot 18u. 

Voor andere juridische en zakelijke vragen verwijzen we naar het contactformulier .