Een vervangingsinkomen voor zelfstandigen tijdens de coronacrisis (Vlaanderen).

Wat is het?

Het dubbel corona-overbruggingsrecht dat kon worden aangevraagd tot 30 september 2021 is verlengd tot en met het eerste kwartaal van 2022.

Tot 30 september kon je hierop beroep doen:

  • als de overheid je verplicht heeft te sluiten en je je activiteit volledig moet onderbreken (uitgezonderd take-away en “click and collect”);
    er is geen minimumduur van onderbreking vereist.

  • als je hoofdzakelijk (circa 60%) afhankelijk bent van een activiteit die moet sluiten en je je activiteit volledig onderbreekt tijdens de periode van de sluitingsmaatregelen
     

Interessant?

Het overbruggingsrecht is een vervangingsinkomen wat betekent dat de premie belastbaar is. Er wordt geen voorheffing bij de bron ingehouden. Je kan de verschillende overbruggingsrechten niet combineren. 

Hoe aanvragen?

Je kan jouw aanvraag indienen bij je sociaal verzekeringsfonds tot uiterlijk 30/09/21 (maanden januari-maart 2021), 31/12/21 (maanden april-juni 2021) en 30/03/22 (maanden juli-september 2021).

Hier vind je meer info.

 

Vanaf december 2021 en in het eerste kwartaal van 2022 kunnen zelfstandigen die hun activiteit volledig moeten onderbreken opnieuw beroep doen op het dubbel corona-overbruggingsrecht. Meer info vind je hier. Een ontwerp van KB werd goedgekeurd door de ministerraad. Het is momenteel nog afwachten op de wettelijke voorwaarden van deze steunmaatregel.