Een vervangingsinkomen voor zelfstandigen in hoofd- of bijberoep tijdens de coronacrisis (Vlaanderen).

Wat is het?

Het overbruggingsrecht bij heropstart is een vervangingsinkomen voor zelfstandigen die tijdens de eerste fase van de coronacrisis verplicht moesten sluiten. Wie toelating kreeg om te heropenen in de maanden juni, juli, augustus, september maar nog een omzetdaling van minstens 10% ondervond ten opzichte van het tweede kawartaal in 2019, kunnen dit overbruggingsrecht aanvragen.

Ook voor de maand oktober kan je nog een aanvraag indienen als je omzetverlies minimum 10% bedraagt ten opzichte van het derde kwartaal in 2019. De uitkering ligt tussen 1 291,69 euro en 1614,10 euro.

Voor wie?

Voor zelfstandigen in hoofd- of bijberoep.

Interessant?

Het overbruggingsrecht is een vervangingsinkomen wat betekent dat de premie belastbaar is. Er wordt geen voorheffing bij de bron ingehouden. Je kan het overbruggingsrecht met bepaalde andere uitkeringen combineren, maar niet met alle. Je kan de verschillende overbruggingsrechten niet combineren. 

Hoe aanvragen?

Je kan dit overbruggingsrecht nog tot einde oktober aanvragen via je sociaal verzekeringsfonds. Er is sprake van dat dit verlengd wordt tot 31 december 2020, maar dat moet nog bevestigd worden.

Meer info. 
 

Coronalijn

Cultuurwerkers, culturele organisaties en ondernemingen kunnen bij Cultuurloket terecht voor juridisch en zakelijk advies op maat

Aangezien de nood in de cultuursector hoog is openen we een specifieke coronalijn. Met corona-gerelateerde juridische of zakelijke vragen kan je terecht op het nummer 02 534 18 24. Dit nummer is van maandag tot vrijdag bereikbaar van 10u tot 18u. 

Voor andere juridische en zakelijke vragen verwijzen we naar het contactformulier .