Transitiepremie voor werkzoekenden die zelfstandige worden.

Werkzoekenden die zelfstandige in hoofdberoep worden, kunnen binnen de drie maanden na aanvang van hun zelfstandige activiteit een transitiepremie aanvragen, om het verlies van hun werkloosheidsuitkering gedurende twee jaar te compenseren. 

  • Ondernemers die minstens 45 jaar zijn, kunnen in april en mei 2021 en opnieuw vanaf 1 april 2022, de gewone transitiepremie aanvragen. Vanaf 1 juni 2021 tot en met 31 maart 2022 kunnen ze enkel de verruimde transitiepremie aanvragen. Die bedraagt ongeveer de helft van de gewone transitiepremie.
  • Ondernemers jonger dan 45 jaar kunnen van 1 april 2021 tot en met 31 maart 2022 tijdelijk de verruimde transitiepremie aanvragen.

Om in aanmerking te komen moet je een prestarterstraject doorlopen. Vanaf het einde van het prestarterstraject heb je in principe 6 maanden de tijd om je activiteit als zelfstandige in hoofdberoep te starten. Als je start in een sector die verplicht gesloten is, bijvoorbeeld in een inrichting die behoort tot de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve of evenementensector, krijg je negen in plaats van zes maanden de tijd tussen het beëindigen van het prestarterstraject en de opstart van de zelfstandige activiteit, en wordt de periode om de premie aan te vragen verlengd met 3 maanden. Deze uitbreiding geldt (voorlopig) van 1 januari tot en met 31 maart 2021.

Aanvragen

De transitiepremie moet aangevraagd worden binnen de 3 maanden nadat men als zelfstandige in hoofdberoep is gestart. Meer informatie is terug te vinden op de website van Vlaio.

Update

De Vlaamse regering heeft beslist om het systeem van de transitiepremie ook na 31 maart 2022 te laten gelden.

Stel ons je vraag

Cultuurwerkers, culturele organisaties en ondernemingen kunnen bij Cultuurloket terecht voor juridisch en zakelijk advies op maat. Ook over de coronamaatregelen.

Heb je een vraag? Je kan een afspraak inplannen met een van onze consulenten via www.cultuurloket.be/contact. Selecteer daarbij 'coronamaatregelen' als thema.