Als een werknemer tijdelijk werk levert in het buitenland, kan dit via een detachering.

Kom op deze pagina te weten waarmee je als buitenlandse of Belgische werkgever rekening houdt bij het uitzenden van werknemers. 

Voorbeeld

Een Duitse toneelspeler in dienst bij een Duits gezelschap wordt uitgenodigd door een Belgisch gezelschap om mee te spelen in een Belgische voorstelling. De Duitse werkgever kan de toneelspeler detacheren aan het Belgisch gezelschap. De Duitse werkgever vraagt voor de muzikant een E101/A1 formulier aan. Op het loon worden Duitse sociale bijdragen ingehouden.

Wat is een detachering?

Bij een detachering stel je werknemers tijdelijk te werk in een ander EU-land. De werknemers blijven in dienst bij jou maar verrichten prestaties in het buitenland.

Ook in de omgekeerde beweging heb je een detachering van een werknemer die werkt voor een opdrachtgever in een ander EU-land (bijv. Duitsland, Spanje of Griekenland...) en tijdelijk arbeidsprestaties in België verricht.

Voordat je een detachering kan toepassen, moet je als werkgever al een arbeidsverhouding met de werknemer hebben (bijv. in de vorm van een arbeidsovereenkomst) die blijft behouden tijdens de duur van de detachering. 

Als algemene regel geldt dat de werknemer in dienst blijft van de oorspronkelijke werkgever en de voorwaarden uit dat contract van toepassing blijven. 

De regels rond detachering zijn ook van toepassing op overeenkomsten via een uitzendbureau of SBK

Om te bepalen of een werkopdracht een tijdelijk karakter heeft, kijk je naar:  

  • het werk dat voor een bepaalde periode wordt verricht in België. 

  • de datum waarop de detachering begint. 

  • het feit dat de werknemer, na de beëindiging van de werkzaamheden, terugkeert of geacht wordt de activiteit te hernemen in het gewoonlijke werkland. 

  • de aard van de activiteiten. 

  • de werkgever die de werknemer detacheert, zorgt voor het vervoer, de kost en inwoon of accommodatie of dat deze wordt terugbetaald. 

  • alle eerdere tijdvakken waarin dezelfde of een andere gedetacheerde werknemer de betrokken werkzaamheden hebben verricht. 

Formaliteiten voor een Belgische werkgever

Bij een detachering van een werknemer naar het buitenland volg je als werkgever de regels van het land waarnaar je de werknemer stuurt.  

De arbeidsovereenkomst met de werknemer die je uitzendt bljift bestaan. Als uitzendende werkgever stel je een detacheringsovereenkomst op met de werknemer om de arbeids- en loonvoorwaarden van de buitenlandse tewerkstelling vast te stellen.  

Daarnaast gelden op het vlak van de sociale zekerheid een aantal verplichten zoals een meldingsverplichting, bewaartermijn van documenten en het aanduiden van een vertegenwoordiger in het werkland. In sommige landen gelden (voor bepaalde sectoren) strengere eisen (bijv. in Frankrijk, Duitsland, Finland) of net meer soepel (Spanje). 

Tip

Via een tool van de EU Commissie kan je nagaan welke arbeidsvoorwaarden en procedure je per land volgt bij een detachering. 

Als Belgische werkgever vraag je voor je gedetacheerde werknemer een A1-formulier aan. Zo kan de gedetacheerde werknemer aantonen dat de Belgische sociale zekerheid van toepassing blijft.  

Bij een detachering langer dan 4 weken heb je als uitzendende werkgever een bijkomende informatieverplichting aan de werknemer.

Bij een detachering langer dan 12 maanden volg je als werkgever alle loon- en arbeidsvoorwaarden van het land waarnaar je een werknemer detacheert (en dus niet enkel de dwingende bepalingen). 

Informatieplicht bij uitzendarbeid en terbeschikkingstelling

Als je als Belgische opdrachtgever beroep doet op buitenlandse arbeidskrachten via interimarbeid dan heb je een informatieplicht.

Als gebruiker (organisatie die gebruik maakt van buitenlandse uitzendkrachten) dien je het buitenlandse uitzendkantoor te informeren over enkele punten:

  • de arbeids-, en tewerkstellingsvoorwaarden die van toepassing zijn in je onderneming en die betrekking hebben op:
    • de arbeidstijd, overwerk, pauze, rusttijden, nachtarbeid, vakantie, feestdagen, loon,
    • bescherming van zwangere vrouwen en moeders tijdens de lactatie,
    • bescherming van kinderen en jongeren,
    • gelijke behandeling van mannen en vrouwen en
    • alle maatregelen ter bestrijding van discriminatie op grond van geslacht, ras of etnische afstamming, godsdienst of overtuiging, handicap, leeftijd of seksuele geaardheid.

Deze informatie kan je via geschrift of per mail doorgeven. 

Als je als gebruiker de uitzendkracht in een andere land (dan België) van de EER (of Zwitserland) tewerkstelt, dan breng je het uitzendland daarvan op de hoogte stellen. Deze informatie geef je voor de aanvang van de tewerkstelling door via geschrift of per mail. 

Formaliteiten voor een buitenlandse werkgever

Een buitenlandse werkgever die werknemers naar België detacheert volgt een aantal formaliteiten zoals:

  1. Beschikbaar houden van documenten
  2. Limosa-melding ​​​​​
  3. Het aanduiden van een verbindingspersoon
  4. A1 Formulier

Documenten

Als buitenlandse werkgever overhandig je een aantal documenten aan de Belgische arbeidsinspectie in geval van een controle. Bij de detachering voor maximaal 21 dagen van artiesten met internationale faam (en hun begeleiders) geldt een vrijstelling op het beschikbaar stellen van die documenten.

Limosa-melding

Een buitenlandse werkgever/opdrachtgever die tijdelijk werknemers naar België zendt doet een verplichte voorafgaande melding van de gedetacheerde werknemer via een Limosa-aangifte. 

Voor de culturele sector bestaat een vrijstelling op de verplichte Limosa-aangifte voor artiesten met internationale faam en hun begeleiders (waarvan de aanwezigheid vereist is voor het schouwspel). Het verblijf mag wel niet langer dan 21 dagen per kwartaal bedragen.  

De melding doe je voor de aanvang van de activiteit en kan per brief, fax of online. Je vermeldt: 

  • De identificatiegegevens van de werknemer 
  • Begin- en einddatum van detachering 
  • Soort diensten die de werknemer zal verrichten 
  • De arbeidsplaats 
  • Identificatiegegevens van de Belgische klant/opdrachtgever 

Specifiek voor werknemers: 

  • Identificatiegegevens van de Belgische werkgever 
  • Wekelijkse arbeidsduur en uurrooster 

Verbindingspersoon

Moet je toch een Limosa-aangifte verrichten? Dan stel je ook een verbindingspersoon aan. Voordat de detachering plaatsvindt stelt de buitenlandse werkgever een Belgische verbindingspersoon aan. Het gaat om iemand die gecontacteerd kan worden in geval van een controle door de arbeidsinspectie.

A1 Formulier

Voor gedetacheerde werknemers vraag je een A1 formulier aan bij de bevoegde dienst in het land van tewerkstelling. Zo kan de gedetacheerde werknemer aantonen welke sociale zekerheid van toepassing is. 

De Belgische arbeidsvoorwaarden die van toepassing zijn op een detachering van een buitenlandse werknemer naar België kan je lezen via de FOD Waso.

Meer weten?

Laatst gewijzigd: 29/10/2021 - 14:50

Checklist internationaal werken

Te contacteren diensten in België:

  • Sociale zekerheid 
    Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ), Directie Internationale Betrekkingen  
    tel.: 00322/509.34.97 of  contactrszmigr@rsz.fgov.be)
  • Fiscaliteit 
    Kijk zeker eens onder: "Inkomstenbelasting in het buitenland" . Je kan ook de website van de fiscale administraties contacteren — Contact center: 0257.257.57

Herbekijk ons webinar over de basisregels bij internationaal werken:

1