In deze online reeks van 5 lessen focussen we op de verschillende aspecten van boekhouden in een cultuurorganisatie. De opleiding richt zich op medewerkers van een culturele organisatie die de dagelijkse boekhouding organiseren en bijhouden, al dan niet in het licht van een samenwerking met een boekhoudkantoor.

Het opzet van de reeks is om de deelnemers bekend te maken met de basisprincipes van boekhouden en hen ook handvaten mee te geven om zelf aan de slag te gaan.

Na deze vijfdaagse kennen de deelnemers de basisprincipes van het bugetteren van een project, de btw en de boekhouding van een organisatie. Daarnaast gaan we in op een aantal fiscale en auteursrechtelijk aspecten die voor een culturele organisatie van belang zijn.

Programma

Btw in een cultuurorganisatie

8 november 2021 - Herman De Cnijf

Tijdens deze sessie wordt er een antwoord gegeven op volgende vragen:

  • Wie is btw-plichtige?
  • Welke handelingen zijn vrijgesteld?
  • Btw en het buitenland, hoe werkt dat?
  • Wat is een gemengde btw-plichtige?
  • Wat houdt de KMO-vrijstelling in?

Budgetteren, begroten en kasplanning

15 november 2021 - Eric Krols, zakelijk leider van Het nieuwstedelijk

Eric vertrekt vanuit zijn jarenlange ervaring in de cultuursector. Hij legt je het belang uit van een goede begroting en kasplanning. Want die zijn noodzakelijk om je inhoudelijke doelen te bereiken.

Hij heeft ook concrete tips en tricks om er mee aan de slag te gaan.

Fiscaliteit en auteursrechten

22 november 2021 - Hendrik Putman, tax director bij KPMG

Hendrik is gespecialiseerd in de fiscaliteit van de cultuursector. Tijdens deze sessie gaat hij dieper in op het onderscheid tussen rechtspersonenbelasting en vennootschapsbelasting. Wanneer val je onder welk stelsel? En welke activiteiten zijn daar aan verbonden?

Daarnaast focussen we op de vergoeding voor auteursrechten en de fiscale behandeling daarvan.

Boekhouden in de praktijk

29 november en 6 december 2021 - Eliane Knuts, boekhouder bij Andante Accountants

Tijdens dag één lichten we de basisprincipes van enkel en (vooral) dubbel boekhouden toe.

Op de tweede dag kijken we naar boekhouding vanuit een praktisch oogpunt. Wat doe je zelf? Wat wordt uitbesteed aan een boekhouder of boekhoudkantoor? Met welke specifieke software kan je aan de slag?

Praktisch

We vragen aan alle deelnemers om op voorhand hun vragen door te sturen zodat de lesgevers gericht hun sessies kunnen voorbereiden. Vragen mogen doorgestuurd worden aan marie-louise@cultuurloket.be.

De vijf lessen (van 8 november t.e.m. 6 december) gaan telkens door op maanddagvoormiddag van 10u tot 13u. De opleiding wordt digitaal georganiseerd. We werken daarvoor met Zoom en Miro.