In de week van 27 september tot 1 oktober focussen we tijdens onze inspiratieweek "Cultureel leiderschap na corona” op alle aspecten die komen kijken bij het leiden van een cultuurorganisatie post-corona. We delen onze expertise én laten leidinggevenden uit de sector aan het woord.

Zo gaat moderator Aminata Demba elke dag, van 12u30 tot 13u30, in gesprek met een leidinggevende over cultureel leiderschap na corona. Op dinsdag 28 september is dat met Angelique Spaninks, directeur-curator van MU in Eindhoven.

MU is een hybrid art house. Geen museum, geen eigen collectie, maar een uniek aanbod van wisselende presentaties en projecten van hybride (internationale) kunst, met een grote aandacht voor de kunstenaar zelf. Maar zelfs voor een plek waar veel van de werken een digitale component hebben, was de crisis een uitdaging. Is de rol die MU wilt nemen naar de kunstenaars toe veranderd? Welke ideeën leven er bij MU voor de inrichting van de eigen hybride organisatie? Welke inzichten bracht de crisis op vlak van duurzaamheid en ecologie in een toekomst na corona? 

Schrijf je hier gratis in om hun gesprek te volgen. Stel je vragen en laat je inspireren!

Angelique gesprek

Angelique Spaninks

Als directeur, curator, criticus en journalist heeft Angelique in de afgelopen 30 jaar een hybride en generalistische praktijk in de kunst- en cultuurwereld opgebouwd. Daarbij heeft ze er altijd bewust voor gekozen de disciplinaire grenzen tussen digitale cultuur, design, hedendaagse beeldende kunst, architectuur en popcultuur te overschrijden en op te rekken. Voor haar creëren kunst en cultuur alleen meerwaarde in verbinding met maatschappij en mensen - waarbij samenwerking onontbeerlijk is.

De basis daarvoor is gelegd in haar studies journalistiek in Tilburg en kunst- en cultuurwetenschappen aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Vervolgens werkte ze tien jaar in de journalistiek. Sinds 2005 is ze directeur-curator van MU in Eindhoven, wat ze tussen 2012 en 2018 combineerde met die van directeur en artistiek leider van STRP Biënnale. Ze is overigens ook voorzitter van de deelregeling Talentontwikkeling bij het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, voorzitter van de commissie Design Research voor de Dutch Design Awards en bestuurslid bij De Nieuwe Cultuur Stichting/We Are Public, The Hmm, RAUM Utrecht en de adviescommissie Kunst in het Utrechts Stationsgebied (KUS).

Aminata Demba

Aminata Demba is een Belgisch-Malinese actrice en presentatrice. Ze studeerde Cultuurmanagement aan de Universiteit Antwerpen. De voorbije jaren was ze te zien in producties van t’Arsenaal, KVS, De Maan, Laika, Het Zuidelijk Toneel, NTGent en Lazarus. Naast haar artistieke activiteiten treedt Aminata ook op als moderator, jurylid of spreker voor verschillende initiatieven in het brede cultureel veld.