Lore Vancauwenberghe is professionele violiste en altvioliste. 

Ze rondde haar opleiding Master in Music met grote onderscheiding af en volgde nog diverse gespecialiseerde opleidingen en masterclasses. Als remplaçant violiste heeft ze de afgelopen jaren veel gespeeld en speelt zij nog steeds met het Philharmonic Orkest Zuid-Nederland en het Brussels Philharmonic orkest. Lore wordt bijzonder gewaardeerd voor haar multi-inzetbaarheid en flexibiliteit. 

Als professionele violiste met een kunstenaarsstatuut werkt Lore met contracten van bepaalde duur om haar opdrachten voor orkesten uit te voeren. 

Het kunstenaarsstatuut houdt eigenlijk een aantal voordeelregels binnen de werkloosheidswetgeving in. Dankzij deze regeling kan Lore in sommige situaties haar werkloosheidsuitkering combineren met de uitoefening van haar artistieke activiteit, kan ze genieten van het voordeel van de neutralisatie van haar uitkering, etc. 

Je kan bij ons terecht voor persoonlijk advies over het kunstenaarsstatuut. 

Lore speelt sinds haar studies op dezelfde viool. Ze was verplicht om al het mogelijke uit haar viool te halen, wat haar toeliet om een nog betere speelster te worden. Als professioneel violiste is de tijd nu rijp om te investeren in een nieuwe viool. 

 

Op zoek naar een krediet voor een professionele viool

Voor de financiering van een nieuwe viool, kon Lore bij de bank helaas niet terecht. Lore werkt, net zoals vele professionele orkestmuzikanten met contracten van bepaalde duur. Dat vormt voor de bank een risico. Een vaste positie bij een orkest is echter een uitzondering. 

Twee jaar geleden kwam Lore in contact met een jonge vioolbouwer Paul Belin in Frankfurt. Via collega-violisten heeft ze meerdere violen van dezelfde bouwer getest. Het gevoel bij deze bouwer zat helemaal juist. De vioolbouwer ging aan de slag met input van Lore en begon aan de bouw van een viool, helemaal op maat van Lore. 

De financiële onzekerheid die hangt aan een leven als professioneel muzikant en zeker als remplaçant, heeft Lore willen opvangen met haar opleiding als docente. Ze is gediplomeerd om verschillende vakken te geven en was voorheen als viooldocent en samenspeldocent verbonden aan de APKO, de Academie voor PodiumKunsten Overijse-Hoeilaart-Tervuren.

Het regelmatige werk bij het Philharmonie Orkest in Zuid-Nederland, maakte dat de combinatie met haar job als docent in Overijse, niet langer haalbaar was. Lore is nu opnieuw opzoek naar een deeltijdse betrekking als docent verbonden aan een academie of school, dichterbij haar woonplaats. 

Met een Cultuurkrediet van 9.000 euro, en een eigen inbreng van Lore zelf, zal ze de nieuwe viool aankopen.
 

Ben Peeters, Kredietconsultent Cultuurkredieten

" Ondanks haar jonge carrière heeft Lore al een mooie cv opgebouwd. Dit getuigt van haar kwaliteiten als professioneel violiste, maar meer nog overtuigt ze met haar kennis van en passie voor muziek. We wensen Lore heel veel succes met haar nieuwe viool. We zijn zeker dat de nieuwe viool haar professionele carrière een nieuw impuls zal geven. "

Aanvullend speelt Lore op huwelijken, kamerconcerten, feesten en folkfestivals. Deze opdrachten voert ze uit in het kader van de kleine vergoedingsregeling voor kunstenaars. Hiermee kan ze als kunstenaar tot 2.300 euro per jaar bijverdienen aan specifieke opdrachten.