De Belgische Improvisatieliga is Vlaanderens meest gekende improvisatiegezelschap. De vzw bestaat al meer dan 30 jaar en ze spelen nog steeds een enorm belangrijke rol in het vormen en lanceren van nieuw komisch talent. 

De meeste mensen kennen de Belgische Improvisatie Liga, of liever de BIL, van hun befaamde ImproBattles. Twee teams met zowel gevestigde comedy artiesten, als aanstormend talent, betrekken op een unieke manier het publiek, vechten in woorden, grappen en gebaren het uit tegen elkaar. 

Maar er is nog veel meer. De organisatie heeft ook een aanbod op maat voor bedrijven. Er worden sinds jaar en dag kindervoorstellingen opgevoerd in samenwerking met scholen. En er is ook de Impro Academy waar je terecht kan om je eigen komisch talent te ontdekken en te ontwikkelen.

Het hoeft niet meer gezegd dat de uitbraak van de coronacrisis een enorme impact had op de werking van de organisatie. Alles viel stil. Maar in moeilijke tijden zijn het creatievelingen die kansen zien. En aan creatief talent geen gebrek bij de BIL. In een uniek digitaal format, genaamd BILLIE, zochten ze op een interactieve manier toch nog connectie met het publiek, en brachten ze voorstellingen ook naar kinderen en volwassenen. En dat toen alle zalen nog dicht waren. 

Het coronajaar betekende ook een moment van reflectie. Hoe kan de organisatie zich nog beter wapenen tegen economische tegenvallers? De BIL slaagt er al jarenlang in om een financieel gezond beleid te voeren, zonder steun van subsidies. De organisatie besloot een Herstel Cultuurkrediet aan te vragen om te groeien in hun aanbod. Met de financiering investeren ze in nieuwe voorstellingen, zowel voor een volwassen publiek, als voor kinderen.  

“De organisatie overtuigde mij vanaf het eerste moment, in de manier waarop ze georganiseerd zijn, hun visie naar de toekomst en hun goed voorbereide plan van aanpak om naar het volgende niveau te groeien. We zijn bijzonder fier om een organisatie als de BIL te kunnen helpen. We wachten intussen vol spanning op wat er komen zal. Dat het uniek zal zijn, staat vast, dat het grappig zal zijn, dat weten we. Het publiek is klaar, dus laat de BIL nu maar spelen.” 

Ben Peeters, kredietconsulent bij Hefboom
 

Last call: aanvragen tot 15 november!

Het Herstel Cultuurkrediet is een lening om de coronacrisis te overbruggen. Zowel de heropstart van bestaande activiteiten als nieuwe initiatieven in de cultuursector komen in aanmerking.

Je kan tot 100.000 euro renteloos lenen. Wie aan de extra voorwaarden voldoet kan een Herstel Cultuurkrediet aanvragen tot maximaal 250.000 euro. De maximale looptijd is zes jaar. Tijdens het eerste jaar moet je geen aflossing betalen. Je moet geen waarborg geven en de lening is achtergesteld.

Zelf ook nood aan financiering voor de heropstart na de coronacrisis? Vraag hier je renteloos Herstel Cultuurkrediet aan. Het kan nog tot 15 november.

Hulp nodig bij het opstellen van je plan van aanpak of je financieel plan? Hiervoor kan je gratis terecht bij Cultuurloket.