We kunnen er niet omheen. Het coronavirus heeft een enorme impact op onze samenleving. Hier verzamelen we relevante en correcte informatie voor individuen, organisaties en ondernemingen in de cultuursector.

Specifieke informatie voor de cultuursector

De federale overheid nam ingrijpende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Evenementen worden afgelast en de horeca wordt gesloten. Dit heeft uiteraard verstrekkende gevolgen voor de cultuursector.

Coronalijn ☎️

Cultuurwerkers, culturele organisaties en ondernemingen kunnen bij Cultuurloket terecht voor juridisch en zakelijk advies op maat

Aangezien de nood in de cultuursector hoog is openen we een specifieke coronalijn. Met corona-gerelateerde juridische of zakelijke vragen kan je terecht op het nummer 02 534 18 24. Dit nummer is van maandag tot vrijdag bereikbaar van 10u tot 18u. 

Voor andere juridische en zakelijke vragen verwijzen we naar het contactformulier .

Webinars

Herbekijk onze webinars over de maatregelen voor zelfstandigen en organisaties, tijdelijke werkloosheid en de kredietmaatregelen. 

We hebben ook een beknopt overzicht gemaakt van alle corona-steunmaatregelen die in België op de verschillende niveaus (federaal, gewesten, gemeenschappen) zijn genomen.

Crisisbegeleiding

De impact van de coronacrisis op de cultuursector en iedereen die er in actief is, is enorm. Hoe krijg je als individu of organisatie weer grip en perspectief? Hoe herdenk en hervorm je je onderneming?

Cultuurloket biedt crisisbegeleiding aan individuen en organisaties uit de cultuursector. Onze consulenten kunnen je helpen bij:

Het herdenken van je businessmodel

 • Wat wil je doen?
 • En hoe kunnen we dat in en na de crisis waarmaken? 

Het opstellen en aanpassen van contracten

 • Hoe zorg ik dat ik de afspraken bij overmacht duidelijk zijn?
 • Kan verplaatsen tot het einde der tijden?
 • Nieuwe afspraken vragen om nieuwe contracten. Jij weet wat je wil, wij helpen je om het helder en juridisch onderbouwd te formuleren. 

Verzekeringen

 • Voor welke risico’s kan of moet ik me verzekeren?
 • Wat houdt zo een verzekering dan in?
 • En waar en wanneer kan ik ze afsluiten? 

De zoektocht naar krediet of financiering

 • Waar vind je middelen om een moeilijke periode te overbruggen?
 • Welke mogelijkheden bestaan er om investeringen te doen?
 • En hoe stel je een solide financieel plan op?  

Deze begeleiding is gratis.

 

Maak een afspraak

Vul ons contactformulier in. Selecteer 'crisisbegeleiding' als onderwerp en omschrijf je vraag.

Nadien kies je een moment waarop je gebeld wil worden. Tijdens dit telefoontje zal een van onze consulenten een intakegesprek doen. Hij/zij bekijkt samen met jou wat nodig is en maakt een plan op. 

Heropstart

Stilaan worden de maatregelen versoepeld en gaan meer en meer sectoren terug aan de slag. Ook in de cultuursector is men druk bezig met plannen om de heropstart mogelijk te maken. 

Om ondernemingen en organisaties bij te staan bij de stapsgewijze heropbouw van hun activiteiten hebben de sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk, de Beleidscel van de Minister van Werk en experten van de FOD Werkgelegenheid in overleg een generieke gids uitgewerkt. Die kan je hier downloaden.

Meer sector specifieke informatie vind je hier:

Informatie voor ondernemers / organisaties (ook vzw's) / werkgevers / zelfstandigen

Op de website van Vlaio vind je heel wat informatie en advies terug voor ondernemers, organisaties (ook vzw's), werkgevers en zelfstandigen.  

Je vindt je er antwoord op vragen zoals:

 • Op welke steunmaatregelen kan ik beroep doen? 
 • Kom ik in aanmerking voor de corona-hinderpremie
 • Wat moet ik als werkgever doen als een medewerker besmet is? 
 • ....

Ontdek alle maatregelen hier. 

Vlaio publiceerde ook een FAQ met de meest gestelde vragen. De antwoorden vind je hier

Om ondernemingen en organisaties bij te staan bij de stapsgewijze heropbouw van hun activiteiten hebben de sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk, de Beleidscel van de Minister van Werk en experten van de FOD Werkgelegenheid in overleg een generieke gids uitgewerkt. Die kan je hier downloaden

In de sectoren wordt gewerkt aan sector-specifieke gidsen. Van zodra die beschikbaar zijn vind je die hier ook terug. 

Ook Europa heeft verschillende steunmaatregelen voor ondernemingen en organisaties. Vleva geeft een uitgebreid overzicht dat regelmatig word geüpdatet.

Algemene info

De overheid heeft een website gemaakt waar algemene info voor burgers verzameld is. 

Je vindt er een antwoord op vragen zoals:

 • Wat moet ik doen als ik denk dat ik besmet ben? 
 • Mag ik nog op reis gaan? 
 • Hoe kan ik besmetting voorkomen? 
 • ...