Een volgende stap in de brexit-saga.

Op 29 oktober besliste de Europese Raad om de periode waarin het VK een deal kan zoeken om op een georganiseerde manier de EU te verlaten te verlengen tot 31 januari 2020.

Als het VK een akkoord vindt voor deze datum, kan er een brexit met een deal komen. Zonder akkoord komt er een harde brexit vanaf 1 februari 2020.  
 
De Britse overheid postte onlangs een leidraad met aandachtspunten voor Britten die na een harde brexit willen touren in Europa. Zij maakt een onderscheid tussen de gevolgen op het vlak van personenverkeer en de gevolgen voor goederen, dieren of materiaal.
 
De leidraad focust enkel op Britten die voor culturele evenementen naar Europa wensen te komen in het geval van een brexit. Britten moeten onder andere rekening houden met hun verblijfsrecht, sociale zekerheid, verzekeringen, nationale regelgeving van EU-landen en procedures voor de douane.
 
In ons brexit dossier hebben we de gevolgen voor Britten die na een harde brexit naar België komen en omgekeerd, Belgen die naar het VK gaan voor een culturele manifestatie, al toegelicht.

 

 

Touring Europe if there's no brexit deal

Lees het dossier van de Britse overheid.