Afstand houden, vaccineren, mondmasker dragen, verluchten, contacten beperken: zo bescherm je je fysiek tegen corona. Maar hoe bescherm je jezelf mentaal?

De cultuursector heeft het al twee jaar zwaar te verduren: sluiten, heropenen, aanpassen, annuleren, terug sluiten, ... Daarbij komt nog het gebrek aan sociaal contact, financiële problemen en het onzekere toekomstperspectief.

Dit heeft hoe dan ook een grote impact op de mensen die werken en leven in de sector. Sommigen voelen zich niet oké, maar staan toch elke dag op om er het beste van te maken. Je bent niet alleen. Je bent goed bezig, doe zo voort. 

Maar hoe hou je dit vol? Hoe blijf je gezond, ook in je hoofd? En wat als het écht niet meer gaat? Weet dat er hulp is.

We zetten alle tips, hulpmiddelen en platformen hier op een rijtje.

Voorkomen

Deze huidige onstabiele situatie kan, sneller dan anders, geestelijke gezondheidsproblemen teweegbrengen. Die kan je proberen voorkomen door te werken aan je mentale veerkracht. Het versterken van veerkracht helpt veel mensen om beter om te gaan met stress en problemen. Hoe? Ga door deze lijst en zoek wat het best bij jou past:

(Anoniem) praten

Zit je met iets? Praat erover met elkaar. Luister naar elkaar. Zoek hulp als je het nodig hebt. Er staat altijd een uitgestoken hand voor je klaar. 

Meer tips & tools

Er bestaan meer hulpmiddelen dan je denkt. Ook naar podcasts luisteren, een spel spelen of een boek lezen kan helpen.

Tip: vermijd negativiteit

Vermijd negativiteit en kijk/luister dus niet té veel naar het nieuws. Verlies jezelf in een boek, laat je meeslepen door een film, dompel je onder in muziek, dans de avondklok voorbij in je huiskamer, zing, bouw, creëer. Want kunst en cultuur kunnen het leven mooier maken.

En als je daar allemaal geen energie voor hebt, dan is dat ook oké. Praat dan met de mensen rondom jou. Durf uit te spreken dat het niet gaat. Durf om hulp te vragen. Je bent niet alleen en je moet er niet alleen door. Er is altijd iemand om te luisteren.

Vriend/familie van

Heb je vrienden of familie met problemen? Jij kan helpen door er te zijn voor hen. Met een simpel berichtje of telefoontje doe je vaak al veel. 

Maar wat als dat niet genoeg is? Hoe ga jij, als vriend of familie van, daar mee om? En wat als je niets meer kan doen?

Vragen over corona?

Cultuurwerkers, culturele organisaties en ondernemingen kunnen bij Cultuurloket terecht voor juridisch en zakelijk advies op maat. Ook over de coronamaatregelen.

Heb je een vraag? Je kan een afspraak inplannen met een van onze consulenten via www.cultuurloket.be/contact. Selecteer daarbij 'coronamaatregelen' als thema.