Handen wassen, afstand houden en binnen blijven: zo bescherm je je fysiek tegen corona. Maar hoe bescherm je jezelf mentaal?

Het gebrek aan sociaal contact, financiële problemen en het onzekere toekomstperspectief. De cultuursector heeft het zwaar te verduren en dit heeft hoe dan ook een grote impact op de mensen die erin werken en leven. Sommigen voelen zich niet oké, maar staan toch elke dag op om er het beste van te maken. Je bent niet alleen. Je bent goed bezig, doe zo voort. 

Maar hoe hou je dit vol? Hoe blijf je gezond, ook in je hoofd? En wat als het écht niet meer gaat? Weet dat er hulp is. We zetten alle tips, hulpmiddelen en platformen hier op een rijtje.

Voorkomen

Deze huidige onstabiele situatie kan, sneller dan anders, geestelijke gezondheidsproblemen teweegbrengen. Deze kunt u proberen voorkomen door te werken aan uw mentale veerkracht. Het versterken van veerkracht helpt veel mensen om beter om te gaan met stress en problemen. Hoe? Ga door deze lijst en zoek wat het best bij jou past:

(Anoniem) praten

Zit je met iets? Praat erover met elkaar. Luister naar elkaar. Zoek hulp als je het nodig hebt. Er staat altijd een uitgestoken hand voor je klaar. 

Meer tips & tools

Er bestaan meer hulpmiddelen dan je denkt. Ook naar podcasts luisteren, een spel spelen of een boek lezen kan helpen.

Tip: vermijd negativiteit

Vermijd negativiteit en kijk/luister dus niet té veel naar het nieuws. Verlies jezelf in een boek, laat je meeslepen door een film, dompel je onder in muziek, dans de avondklok voorbij in je huiskamer, zing, bouw, creëer. Want kunst en cultuur kunnen het leven mooier maken.

En als je daar allemaal geen energie voor hebt, dan is dat ook oké. Praat dan met de mensen rondom jou. Durf uit te spreken dat het niet gaat. Durf om hulp te vragen. Je bent niet alleen en je moet er niet alleen door. Er is altijd iemand om te luisteren.

Vriend/familie van

Heb je vrienden of familie met problemen? Jij kan helpen door er te zijn voor hen. Met een simpel berichtje of telefoontje doe je vaak al veel. 

Maar wat als dat niet genoeg is? Hoe ga jij, als vriend of familie van, daar mee om? En wat als je niets meer kan doen?

Blijf hoopvol

Het is belangrijk om hoopvol te blijven, ook al is het moeilijk om perspectief te hebben. Daarom lanceren we binnenkort de reeks NieuwNormaal(?) op de Facebookpagina van Cultuurloket:

TheNewNormal

Ook nood aan lichtpuntjes in deze onzekere en donkere dagen? Wij zijn ervan overtuigd dat creativiteit en solidariteit ons kan redden.

Laat je inspireren en motiveren door de verhalen van collega's uit de cultuursector. Want of dit nu het nieuwe normaal is of niet, deze winter hebben we één taak: het licht laten branden. Blijven creëren.

𝘝𝘢𝘯𝘢𝘧 𝘯𝘰𝘷𝘦𝘮𝘣𝘦𝘳 𝘨𝘦𝘷𝘦𝘯 𝘸𝘦 𝘦𝘭𝘬𝘦 𝘸𝘦𝘦𝘬 𝘩𝘦𝘵 𝘸𝘰𝘰𝘳𝘥 𝘢𝘢𝘯 𝘫𝘶𝘭𝘭𝘪𝘦, 𝘥𝘦 𝘤𝘶𝘭𝘵𝘶𝘶𝘳𝘴𝘦𝘤𝘵𝘰𝘳. 𝘚𝘵𝘢𝘺 𝘵𝘶𝘯𝘦𝘥.

Coronalijn ☎️

Heb je korte, punctuele corona-gerelateerde juridische of zakelijke vragen? Dan kan je terecht op onze coronalijn: 02 534 18 24. Dit nummer is van maandag tot vrijdag bereikbaar van 10u tot 18u. 

Crisisbegeleiding

Hoe krijg je grip op deze nieuwe realiteit? Hoe herdenk en hervorm je je onderneming? Waar liggen de valkuilen en waar liggen de kansen?

Cultuurloket helpt jou hierbij. Met onze crisisbegeleiding zoeken we samen met jou een weg uit deze crisis en bouwen we aan een duurzaam model.