Image
In samenwerking met Kunstenpunt

 

Als kunstenaar werk je samen met verschillende partijen wanneer je je werk tentoonstelt, verkoopt of in opdracht maakt. Je probeert goede afspraken te maken met een tentoonstellingsruimte, een galerie, een curator, een koper of een opdrachtgever. Die afspraken wil je graag op papier in de vorm van een overeenkomst.  

Hoe strookt die overeenkomst met wat je hebt afgesproken? Is de overeenkomst evenwichtig voor de deelnemende partijen? Heb je voldoende onderhandelingsruimte gehad (of genomen)? Hoe interpreteer je een overeenkomst wanneer de partij waarmee je samenwerkt zelf een overeenkomst voorstelt? Hoe ga je het gesprek aan over jouw aandeel in de overeenkomst? En hoe weet je of de afspraken ook wettelijk zijn?

Tijdens deze inspiratieweek gaven we jou als kunstenaar of curator handvaten bij het maken van die afspraken.

Een samenvatting:

1. Contracteren bij het verkopen en tentoonstellen van artistiek werk 

Tijdens ons webinar op 5 april bespraken onze juridische consulenten Jens Van Lathem en Tobias Van Royen enkele modelcontracten voor

2. Werken met kunstgaleries, een permanente onderhandeling?

Op 6 april gaf onze zakelijke consulent Jan Van den Bossche een workshop. Aan de hand van tien stellingen versterkte hij mensen hun kennis over de verschillende mogelijkheden en facetten van het onderhandelingsproces. 

Hieruit kwam naar voor dat het belangrijk is dat je als kunstenaar weet waarvoor je staat en wie je bent voordat je begint te onderhandelen. Je moet goed weten wat je zelf wilt, zodat je het juiste type gallerie/kunstorganisatie vindt waarmee het klikt.

Weet jij waar je voor staat? Hier helpen we je hierover na te denken.

3. Rondetafelgesprek: in gesprek met kunstenaar, galerie en curator 

Benedicte Goesaert van Art Liaison ging op 7 april in gesprek met verschillende spelers over de uitdagingen die komen kijken bij onderhandelen en contracteren binnen de kunstwereld. 

Illustrator Jango Jim volgde het gesprek en vatte de kern samen in een getekend verslag. Bekijk de samenvatting hier.

 

 

Deze inspiratieweek werd inhoudelijk vormgegeven in samenwerking met:

  • Kunstenpunt
  • Benedicte Goesaert (Art Liaison)
  • Cultuurloket-consulenten
  • Jan Van den Bossche
  • Twee-eiige Drieling