27 september – 01 oktober

Dat de coronacrisis een flinke impact heeft gehad op de cultuursector, is een understatement. De komende jaren zullen cultuurorganisaties dan ook flink uitgedaagd worden om na de heropstart hun plek tussen publiek, participanten en de wereld om hen heen opnieuw te vinden.  

Voor wie leiding geeft binnen een cultuurorganisatie betekent dat nieuwe uitdagingen. Daarom gaat Aminata Demba tijdens onze inspiratieweek "Cultureel leiderschap na corona” elke dag in gesprek met een leidinggevende uit de sector:

 • 27 september — In gesprek met Jeroen Platteau (Stormkop) 
  Stormkop maakte als kunsteducatieve organisatie voor kinderen en jongeren de keuze om tijdens corona niet te digitaliseren maar volop in te zetten op een werking in de buitenlucht. En met succes. Nu, post-corona, worden de opgedane ervaringen verkend om standaard in te passen in het businessplan van de organisatie. Ook financieel gaf corona, wegens doorlopende financiering, ruimte voor experiment. Maar blijft de toekomst zo rooskleurig? Welke uitdagingen gaat Stormkop aan op vlak van samenwerking? En hoe wordt de vaste personeelsploeg weer moed en energie ingeblazen om te blijven innoveren? 
   
 • 28 september — In gesprek met Angelique Spaninks (MU Eindhoven) 
  MU is een hybrid art house. Geen museum, geen eigen collectie, maar een uniek aanbod van wisselende presentaties en projecten van hybride (internationale) kunst, met een grote aandacht voor de kunstenaar zelf. Maar zelfs voor een plek waar veel van de werken een digitale component hebben, was de crisis een uitdaging. Is de rol die MU wilt nemen naar de kunstenaars toe veranderd? Welke ideeën leven er bij MU voor de inrichting van de eigen hybride organisatie? Welke inzichten bracht de crisis op vlak van duurzaamheid en ecologie in een toekomst na corona?
   
 • 29 september — In gesprek met Annelore Camps (Allez, Chantez!) 
  Er mag weer samen gezongen worden en dat betekent voor Annelore Camps een langverwachte heropstart na 1,5 jaar zangstilte. Maar hoe is het netwerk en de doelgroep van Allez, Chantez! veranderd in die 1,5 jaar? Hoe krijg je jouw ploeg van freelancers terug betrokken na de lange periode van stilgelegde opdrachten? Hoe ga je om met deelnemers die hun weg naar gezamenlijke cultuurbeleving opnieuw moeten vinden? Wij gaan in gesprek met Annelore over de keuzes die je als ondernemer en opdrachtgever moet maken in een post-corona tijdperk.
   
 • 30 september — In gesprek met Daan Vander Steene (NTGent) 
  NTGent sloeg tijdens de crisis het roer om: ze ontsloten en maakten nieuwe producties digitaal. Nu de sector heropstart, is het aan Daan en zijn ploeg om te kijken welke inhoudelijke innovaties kunnen blijven en waar digitaal een welkome aanvulling is op fysiek aanbod. Als zakelijk leider daagt deze ontwikkeling uit om na te denken over nieuwe financieringsvormen en de bestemming van je infrastructuur. Waar kunnen gebundelde krachten de sector en je werking versterken? Nieuwe zakelijke modellen dienen zich aan. We praten met Daan over zijn denkpistes als zakelijk leider en de uitdaging om de inrichting van NTGent op zakelijk gebied te versterken na corona-tijden.
   
 • 1 oktober — In gesprek met Iris Verhoeven (JEF) 
  Met een team van experten op audiovisueel vlak liep de omslag naar een online aanbod vlot voor JEF. Ook eerdere interne denkoefeningen hielpen om de werking snel om te denken in het kader van de coronamaatregelen. Hoe kunnen ze de lessen die ze haalden uit de digitale werking nu ook omzetten naar een hybride aanbod? Iris vertelt via welke tools en methodieken ze met haar team aan de slag gaat om de verdere organisatievormgeving van JEF te bestendigen.

Schrijf je om de gesprekken te volgen in via onze opleidingspagina. 

Inspiratieweek — Cultureel leiderschap na corona