Waarvoor kan je je vrijwilligers inzetten? Hoe kan je ze correct vergoeden? En hoe houd je ze betrokken bij je organisatie? Tijdens een inspiratieweek samen met Socius, FARO en het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk delen we de do's (en don'ts) over werken met vrijwilligers.

● Wanneer mag en kan je met vrijwilligers werken?

● Hoe begeleid je vrijwilligers?

● Getuigenissen: 4 cultuurorganisaties over hun vrijwilligersbeleid

● Welke administratie komt er kijken bij vrijwilligerswerk?

1. Wanneer mag en kan je met vrijwilligers werken?

— 3 oktober 2022

De werking van een heel groot aantal organisaties wordt mogelijk gemaakt door de fervente inzet van vrijwilligers. Hoewel er veel vrijwilligers in de cultuursector worden ingeschakeld, merken we dat het niet altijd duidelijk is voor een organisatie wat wel en niet mag. Om ervoor te zorgen dat je als organisatie vrijwilligers op een correcte manier inschakelt en vergoedt, overloopt onze juridische consulent Marie-Louise in deze video 3 voorwaarden om te werken met vrijwilligers:

2. Hoe begeleid je vrijwilligers?

— 4, 5 & 6 oktober 2022

Ben je op zoek naar dé formule om vrijwilligers te vinden en gemotiveerd te houden? Een populair model zijn de zogenaamde 5 B's. Elke B staat voor een stap die een vrijwilliger doorloopt binnen je organisatie. Als je oog hebt voor deze stappen, dan heb je een structureel plan van aanpak voor het succesvol vinden en binden van voldoende vrijwilligers:

Op de website van Socius vind je 5 webcasts om de 5 stappen te verduidelijken. FARO heeft dit model herwerkt op maat van de cultureel-erfgoedsector en vertaald naar de 5 V’s:

Een uitgebreid dossier op hun website gidst je doorheen deze vijf stappen. Je vindt er ook tal van praktijkvoorbeelden van erfgoedorganisaties die een succesvol vrijwilligersbeleid hebben uitgebouwd.

Lees nadien zeker ook de inspirerende getuigenissen van hoe BlinkOut, Natuuracademie, Museum M en Stadsarchief Gent hun vrijwilligers begeleiden en ondersteunen.

3. Welke administratie komt er kijken bij vrijwilligerswerk?

— 7 oktober 2022

Je organisatie heeft een beeld van hoe je met vrijwilligers wil werken. Maar wat zijn de volgende stappen? Wat met een ongeval? Moet je een verzekering afsluiten? Waar kan ik hiervoor terecht? Op vrijdag 7 oktober vond er een online vragenmoment plaats met het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk waarin de deelnemers al hun vragen konden stellen. Binnenkort volgt hiervan tekstueel verslag.

Over Socius

Socius is het steunpunt voor sociaal-cultureel werk. Ze zijn er voor alle civiele sociaal-culturele organisaties, initiatieven en de mensen die zich ervoor inzetten. Waarom doen ze dit? Omdat ze geloven dat zij wezenlijk bijdragen tot de realisatie van een democratische, inclusieve, solidaire en duurzame samenleving.

Over FARO

FARO is het steunpunt voor de cultureel-erfgoedsector. Hun dienstverlening is gericht op professionele erfgoedwerkers uit archieven, erfgoedbibliotheken, musea, erfgoedcellen, organisaties die zich toespitsen op immaterieel erfgoed. FARO helpt deze erfgoedwerkers graag verder bij zowat alle aspecten van hun cultureel-erfgoedwerking, ook in de opstart en uitbouw van een vrijwilligersbeleid. Dit doen ze met vorming, begeleiding, advies en via onze publicaties.

Over Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk

Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw ondersteunt het vrijwilligerswerk in Vlaanderen. Hun doel? Samenwerken aan ‘sterker vrijwilligen’. Ze richten zich vooral tot organisaties en lokale besturen die met vrijwilligers werken, in alle sectoren. Maar ook relevante spelers in het middenveld, diverse overheden en partners uit het bedrijfsleven horen tot hun doelgroep. Ze zetten als coördinerende partner mee in op het Vlaams Gecoördineerd Vrijwilligersbeleid van de Vlaamse Regering.

0