Login
0

Mijn mandje

Je mandje is leeg.

Interview
vr, 24/12/2021

Interview: ondersteuning in coronatijden

In het kader van corona biedt Cultuurloket zakelijk advies aan organisaties en individuen in de cultuursector. Interview met directeur Maarten Quaghebeur.

Welke ondersteuning biedt Cultuurloket in coronatijden?

“Cultuurloket geeft zakelijke ondersteuning aan de brede cultuursector. We richten ons daarbij op iedereen die werkt en onderneemt in de sector: de mensen op de podia en achter de schermen, maar ook de zaalwachters en gidsen in de musea, de schrijvers en productiemedewerkers in de filmsector, de zakelijk leiders, directeuren, programmatoren, curatoren en bestuurders. Ook de organisaties kunnen bij ons terecht: musea, circussen, festivals,  socio-culturele verenigingen, filmproducenten, cultuureducatieve organisaties,…”

“Om hen goed te informeren volgen we de coronamaatregelen die onze overheden nemen op de voet. We zorgen al sinds het begin van de crisis voor een dagelijkse update van alles wat je vanuit zakelijk oogpunt moet weten om deze crisis te doorstaan. Al die info bundelen we in een FAQ, te raadplegen op de website van het departement CJM. Voor specifieke corona-gerelateerde juridische of zakelijke vragen kan men ook iedere werkdag terecht bij onze Coronalijn.”
 

Stel ons je vraag

Cultuurwerkers, culturele organisaties en ondernemingen kunnen bij Cultuurloket terecht voor juridisch en zakelijk advies op maat. Ook over de coronamaatregelen.

Heb je een vraag? Je kan een afspraak inplannen met een van onze consulenten via www.cultuurloket.be/contact. Selecteer daarbij 'coronamaatregelen' als thema.

Met welke specifieke uitdagingen worstelt deze sector nu zoal?

“In de eerste maanden kregen we veel vragen over tijdelijke werkloosheid en het overbruggingsrecht voor zelfstandigen. In de sector wordt veel met korte termijn contracten gewerkt. Daar was de regelgeving niet op voorzien. Ook over de hinderpremie en de compensatiepremie kwamen heel wat vragen.”

“Nadien ging veel aandacht naar de heropstart en wat er wel of niet mag. In de cultuursector leefde de hoop dat een heropstart na de zomer wel mogelijk zou zijn. Het besef dat deze crisis lang zal duren en dat de impact op de tewerkstelling en rentabiliteit van de sector enorm is, is voor velen nu pas duidelijk.”
 

Maarten quaghebeur
"In de komende jaren zullen heel wat jobs verdwijnen of veranderen en zullen de plannen van organisaties en cultuurwerkers onder zware druk komen te staan. In dat kader bieden we gratis crisisbegeleiding."

Hoe helpen jullie de sector op lange termijn?

“Doordat we nog lang met dit virus zullen moeten samenleven, zijn de activiteiten in onze sector ernstig bedreigd: Voorstellingen met staand publiek, zingen, dansen en alles wat met nachtcultuur-en economie te maken heeft, kan nog een hele tijd niet. Wat vandaag georganiseerd wordt is niet of nauwelijks rendabel. In de komende jaren zullen heel wat jobs verdwijnen of veranderen en zullen de plannen van organisaties en cultuurwerkers onder zware druk komen te staan. In dat kader bieden we gratis crisisbegeleiding aan waarbij we een traject opzetten en organisaties en cultuurwerkers matchen met zakelijke experts.”

“Zij helpen om de totale organisatie en het verdienmodel op een duurzame manier te herdenken, zodat er nieuwe jobs uit kunnen ontstaan die beter bestand zijn tegen toekomstige crisissen. In die zin kunnen organisaties deze periode gebruiken om te experimenteren met nieuwe zaken en om digitalisering te omarmen, maar ook durven afslanken en samenwerken met andere organisaties komt aan bod.”

“We zoeken ook samen naar een duurzame financiering. Kunnen de Herstel Cultuurkredieten een oplossing bieden? Via deze kredieten kunnen cultuurorganisaties en individuen tot € 100.000 renteloos lenen als ze een goed ondernemingsplan hebben dat zich in de volgende vijf à zes jaar zal ontwikkelen.”
 

Crisisbegeleiding

Hoe krijg je grip op deze nieuwe realiteit? Hoe herdenk en hervorm je je onderneming? Waar liggen de valkuilen en waar liggen de kansen?

Cultuurloket helpt jou hierbij. Met onze crisisbegeleiding zoeken we samen met jou een weg uit deze crisis en bouwen we aan een duurzaam model.

Interview door Joris Hendrickx - Mediaplanet

Heb je een vraag?

Onze consulenten geven je persoonlijk advies op maat. 

contacteer ons