Twijfel je om de sprong te maken naar het statuut van zelfstandige in hoofdberoep? De Vlaamse overheid wil mensen met lagere inkomens stimuleren om dat toch te doen.

Daarom introduceert ze na de jobbonus voor werknemers en ambtenaren (lees daarover hier meer) nu ook een jobbonus plus voor zelfstandigen.

Wie komt in aanmerking?

Je komt in aanmerking als je na 1 januari 2022 een statuut van zelfstandige in hoofdberoep hebt opgestart en je aan alle volgende voorwaarden voldoet: 

  • Je woont in het Vlaamse Gewest (of de zetel van je vennootschap ligt daar); 
  • Je bent jonger dan 65 jaar; 
  • Je werd in de 3 maanden voordat je je activiteiten als zelfstandige in hoofdberoep opstartte tewerkgesteld als loontrekkende en je kwam in aanmerking voor de jobbonus. Dat wil zeggen dat je maximaal 2.500 euro bruto per maand verdiende; 
  • Je hebt de afgelopen 6 jaar niet al eens genoten van deze bonus; 
  • Je geniet niet van een transitiepremie voor zelfstandigen (een ondersteuning voor niet-werkende werkzoekenden die een eigen zaak opstarten). 

Ook als je zelfstandige in bijberoep bent, kom je in aanmerking als je de stap zet naar hoofdberoep waagt en aan de andere voorwaarden voldoet.

Hoeveel bedraagt de bonus?

Je ontvangt maximaal twee keer 600 euro: de eerste keer wanneer je start als zelfstandige in hoofdberoep, de tweede keer als je een jaar later nog steeds zelfstandige in hoofdberoep bent. 

Wat moet je doen?

De Vlaamse regering moet de procedure voor toekenning en uitbetaling nog verder uitwerken. In principe zou dit grotendeels automatisch moeten gebeuren maar de administratie moet wel toegang hebben tot verschillende gegevens, zoals je rekeningnummer en een aantal bewijsstukken. Het is dus goed mogelijk dat je een aanvraag zal moeten indienen of minstens je rekeningnummer zal moeten registreren.

Info

Meer informatie lees je hier. Heb je nog vragen over hoe dit nu op jouw situatie van toepassing is? Aarzel niet om ons te contacteren via ons contactformulier.