Ontdek onze podcast Cultuurzaken. Een podcast over culturele ondernemers met projecten vol passie en creativiteit, en hun zoektocht naar manieren om financieel leefbaar te worden en te blijven.

Nooit eerder lag de nadruk zo hard op ondernemerschap in de cultuursector en waren er zoveel verschillende mogelijkheden om een cultuurproject te financieren. De cultuurwerker van vandaag is hybride en de zoektocht naar disciplines, samenwerkingen, zakelijke en financiële modellen is onderdeel van het dagelijks werken in cultuur.

Laat je acht afleveringen lang inspireren door verhalen over creatief en cultureel ondernemen in de podcast Cultuurzaken. Lise Bonduelle gaat er om de twee weken in gesprek met onze zakelijk consulenten en gepassioneerde cultuurwerkers:

 

#1 ‘Geef wat je kan missen’: de succesformule om iedereen gratis te laten deelnemen?

De verbindende magie van samen zingen was de inspiratie voor Annelore Camps om gratis zangsessies te organiseren. Ondertussen is ‘Allez, Chantez!’ uitgegroeid tot een ondernemende organisatie met een tiental mensen voor en achter de schermen.

Ontdek in deze eerste aflevering van Cultuurzaken hoe samen zingen niet alleen tot geluk maar ook tot een duurzaam verdienmodel kan leiden. Een gesprek tussen Lise Bonduelle (presentatie), Annelore Camps (Allez, Chantez!) en Annemie Verlinden (Cultuurloket).

#2 Tax Shelter: een boost voor jouw cultureel project?

Productiehuis Dingie bracht in 2020 hun eerste langspeelfilm ‘De Familie Claus’. De film verscheen wereldwijd op Netflix én ging lopen met de Ensor voor Beste Jeugdfilm. Hoe ze dit hebben gerealiseerd? Met Tax Shelter, sponsoring en vooral: een sterk financieel plan. Een zoektocht naar de ideale financieringsmix voor hun project.

In deze tweede aflevering van Cultuurzaken nemen we een blik achter de schermen met producent Anthony Van Biervliet (Dingie), Lise Bonduelle (presentatie) en Justien Vervaeck (Cultuurloket).

#3 Coöperatieve vennootschap: samen investeren om een droom te realiseren?

Toen er in Borgerhout een pand te koop stond, hadden enkele buurtbewoners het wilde idee om het samen te kopen en er een theater voor de buurt op te richten. Vandaag is De Theatergarage het eerste door de buurt beheerde culturele centrum van Vlaanderen. Iedereen kan erin investeren met een aandeel of een winwinlening, en zo deel uitmaken van het verhaal.

Laat je in deze derde aflevering van Cultuurzaken inspireren door het motto ‘van, voor en door de buurt’.  Een gesprek tussen Lise Bonduelle (presentatie), Raf Exelmans (De Theatergarage) en Annemie Verlinden (Cultuurloket).

Abonneer je via je favoriete podcastapp en mis geen enkele aflevering:

Podcast Cultuurzaken