Ontdek onze podcast Cultuurzaken. Een podcast over culturele ondernemers met projecten vol passie en creativiteit, en hun zoektocht naar manieren om financieel leefbaar te worden en te blijven.

Nooit eerder lag de nadruk zo hard op ondernemerschap in de cultuursector en waren er zoveel verschillende mogelijkheden om een cultuurproject te financieren. De cultuurwerker van vandaag is hybride en de zoektocht naar disciplines, samenwerkingen, zakelijke en financiële modellen is onderdeel van het dagelijks werken in cultuur.

Laat je acht afleveringen lang inspireren door verhalen over creatief en cultureel ondernemen. Lise Bonduelle gaat in gesprek met onze zakelijk consulenten en gepassioneerde cultuurwerkers:

 

#1 ‘Geef wat je kan missen’: de succesformule om iedereen gratis te laten deelnemen?

De verbindende magie van samen zingen was de inspiratie voor Annelore Camps om gratis zangsessies te organiseren. Ondertussen is ‘Allez, Chantez!’ uitgegroeid tot een ondernemende organisatie met een tiental mensen voor en achter de schermen.

Ontdek in deze eerste aflevering van Cultuurzaken hoe samen zingen niet alleen tot geluk maar ook tot een duurzaam verdienmodel kan leiden. Een gesprek tussen Lise Bonduelle (presentatie), Annelore Camps (Allez, Chantez!) en Annemie Verlinden (Cultuurloket).

#2 Tax Shelter: een boost voor jouw cultureel project?

Productiehuis Dingie bracht in 2020 hun eerste langspeelfilm ‘De Familie Claus’. De film verscheen wereldwijd op Netflix én ging lopen met de Ensor voor Beste Jeugdfilm. Hoe ze dit hebben gerealiseerd? Met Tax Shelter, sponsoring en vooral: een sterk financieel plan. Een zoektocht naar de ideale financieringsmix voor hun project.

In deze tweede aflevering van Cultuurzaken nemen we een blik achter de schermen met producent Anthony Van Biervliet (Dingie), Lise Bonduelle (presentatie) en Justien Vervaeck (Cultuurloket).

#3 Coöperatieve vennootschap: samen investeren om een droom te realiseren?

Toen er in Borgerhout een pand te koop stond, hadden enkele buurtbewoners het wilde idee om het samen te kopen en er een theater voor de buurt op te richten. Vandaag is De Theatergarage het eerste door de buurt beheerde culturele centrum van Vlaanderen. Iedereen kan erin investeren met een aandeel of een winwinlening, en zo deel uitmaken van het verhaal.

Laat je in deze derde aflevering van Cultuurzaken inspireren door het motto ‘van, voor en door de buurt’.  Een gesprek tussen Lise Bonduelle (presentatie), Raf Exelmans (De Theatergarage) en Annemie Verlinden (Cultuurloket).

#4 Business angels: een (inhoudelijke) meerwaarde voor jouw creatief project?

Diethard is een cellist met een hart voor ondernemen. Hij droomt al enkele jaren van een digitaal platform waar cultuurwerkers, bookers, managers en particulieren elkaar kunnen vinden. Na een intense zoektocht naar financiering vond hij via BAN Vlaanderen vier business angels (of privé-investeerders) die wouden investeren in zijn project. Hiermee kon hij zijn matching tool, die de naam ‘Artfuse’ kreeg, beginnen ontwikkelen. 

In deze vierde aflevering van Cultuurzaken gaat Diethard Struelens (Artfuse) in gesprek met Lise Bonduelle (presentatie) en Annemie Verlinden (Cultuurloket) over de financiële puzzel die hij moet leggen om zijn droom waar te maken.

#5 Crowdfunding: financieel of maatschappelijk rendement?

De Hnita Jazz Club haalde in z’n rijke geschiedenis internationale kleppers als Chet Baker, Sun Ra, Charles Mingus en vele anderen naar Heist-op-den-Berg. Nu wil de organisatie met verschillende crowdfundingcampagnes geld ophalen om de vervallen Hnita-Hoeve te renoveren en deze legendarische jazzclub in al haar glorie te doen herleven.

Ontdek in deze vijfde aflevering van Cultuurzaken hoe je met de juiste financieringsmix niet alleen geld maar ook betrokkenheid bij je cultureel project kan creëren. Een gesprek tussen Peter Anthonissen en Gert De Bie (Hnita Jazz Club), Lise Bonduelle (presentatie) en Justien Vervaeck (Cultuurloket).

#6 Herita-projectrekening: door participatie een win-winsituatie?

De Heetveldemolen is een oude graanwatermolen die al bestaat van voor 1440. Tot op vandaag is de molen nog steeds in werking en maalt hij oude graansoorten, geteeld door lokale boeren. Ondertussen is de Heetveldemolen, en de bijhorende vzw, een broedplek van ideeën waar mensen elkaar ontmoeten, het behoud van erfgoed en milieu voorop staat en kennis gedeeld wordt. Het valt niet te verwonderen dat ze in 2018 de Erfgoedprijs voor participatie wonnen.

In deze zesde aflevering van Cultuurzaken praten Monique Van Ongevalle en Hubert Deweerdt (Heetveldemolen vzw) met Lise Bonduelle (presentatie) en Annemie Verlinden (Cultuurloket) over de financiering waarmee ze het eeuwenoude verhaal van de molen verder schrijven. 

#7 Matchfunding: meer dan een financiële match?

In het najaar van 2020 dienden vijf Gentse organisaties samen een project in voor de tijdelijke invulling van het voormalig dierenasiel in het Citadelpark. Ze vonden elkaar rond gemeenschappelijke waarden als inclusief werken, creativiteit, duurzaamheid en gastvrijheid en verenigden hun krachten in vzw Ensemble.

Om het 100 jaar oude paviljoen om te toveren tot een creatief open huis met repetitieruimtes, ateliers, een keuken, een tuin en een salon, hadden ze natuurlijk geld nodig. Jos Lips van vzw Ensemble legt in deze aflevering uit hoe ze via matchfunding veel meer ophaalden dan alleen geld. Een gesprek met Lise Bonduelle (presentatie) en Justien Vervaeck (Cultuurloket).

#8 Innoveren in cultuur: gewoon doen? 

SKaGeN is een theatercollectief uit Antwerpen dat altijd al gefascineerd is door technologie. Toen ze in lockdown moesten door corona en er een gat ontstond, leek het hen het best om daar gewoon in te springen. Zo kreeg Mathijs het idee voor ‘WatchApp’, een voyeuristische voorstelling die zich niet afspeelt op een fysieke scène maar op een virtueel podium via de alomtegenwoordige applicatie WhatsApp. 

Laat je in deze achtste aflevering van Cultuurzaken besmetten door het enthousiasme en lef van Mathijs F. Scheepers (SKaGeN). Hij gaat in gesprek met Lise Bonduelle (presentatie) en Annemie Verlinden (Cultuurloket) over hoe onze sector de ideale plek is om te innoveren. 

Luister nu naar alle afleveringen via je favoriete podcastapp:

Podcast Cultuurzaken
0