In het kader van onze inspiratieweek ging Benedicte Goesaert van Art Liaison in gesprek met kunstenaars, galerieën en curatoren over de uitdagingen die komen kijken bij onderhandelen en contracteren binnen de kunstwereld.

Illustrator Jango Jim volgde het gesprek en vatte de kern samen in een getekend verslag:

(Afbeelding vergroten)

Wanneer je als kunstenaar of galerie gaat onderhandelen, kan je met fragiliteit, onzekerheid of een gevoel van ongelijkheid zitten langs beide kanten: gaat het project wel lukken? Hoe zit het met het budget? Waar moet ik rekening mee houden? Zowel de kunstenaar als de galerie gaan op voorhand nooit helemaal weten wat het eindresultaat zal zijn.

Door een open gesprek aan te gaan, beide partijen duidelijk hun verwachtingen te laten aangeven en dit in een contract vast te leggen, kan je een gelijkwaardige, evenwichtige en duurzame relatie uitbouwen.

“De uitdaging zit in de onvoorspelbaarheid.”

Een samenwerking tussen een kunstenaar en een galerie is meestal een samenwerking van lange duur. Het is een relatie die je aangaat van soms jaren, waarbij er door de jaren heen zaken kunnen veranderen.

Om van bij de start een duurzame samenwerking aan te gaan, waarin het mogelijk is om eventueel te heronderhandelen, zijn wederzijds vertrouwen en transparante communicatie van groot belang. 

Ook als het over budgetten en fair pay gaat. Je kan in het begin een budget afspreken, maar dit is vaak onderhevig aan wijzigingen. De realiteit is dat niets op voorhand gekend is. Samenwerken vraagt flexibiliteit van alle betrokkenen en een open en vlotte communicatie.

Tips van Cultuurloket

 • Voordat je de onderhandeling aangaat, moet je goed weten wat je zelf wilt. Als kunstenaar heb je een stem. Zonder jouw kunst, is er geen project. Stel realistische verwachtingen en stem deze af op de context.

  Weet jij waarvoor je staat? In dit artikel laten we je hierbij stilstaan.
   
 • Wees je er bewust van dat er verschillende types galeries bestaan: visionair, carrière en marchand d’art. Als je weet waarvoor je staat, kan je beter uitmaken met welk type galerie het zal klikken.

“De duidelijkheid van een contract brengt een bepaalde vrijheid.”

Tijdens het rondetafelgesprek kwam naar voor dat de kunstenaars toch nog zonder contract werken, terwijl de aanwezige kunsthuizen, kunstorganisaties en musea ervoor kiezen om mét een contract werken.

Een contract zorgt voor transparantie naar kosten en budget toe, maar ook naar de werking van de organisatie. Door te onderhandelen en het contract te bespreken weet je als kunstenaar wat er allemaal meespeelt als je in zee gaat met een galerie, kunsthuis of kunsthal.

Tips van Cultuurloket

 • Wanneer je afspraken maakt, doe dit dan in klare en eenduidige taal. Ga in gesprek met elkaar en wees transparant. Bespreek wat de wederzijdse verwachtingen zijn, noteer ze en giet ze in een overeenkomst.

  Meer informatie over contracteren kan je terugvinden op onze website.
   
 • Als je als kunstenaar een contract krijgt, onderteken dit niet direct. Neem het contract mee naar huis en lees het altijd eerst rustig door.
   
 • Denk van bij de start na over je prijszetting. Als beginnende kunstenaar ben je geneigd om alles aan te nemen wat je aangeboden krijgt, maar hierdoor zet je je prijs vast. Wil je meer weten over prijszetting? Bekijk ons webinar.

 

Uit het rondetafelgesprek van drie uur onthouden we: wees je als kunstenaar, curator of galerie ook bewust van het zakelijke aspect wanneer je samenwerkingen aangaat. Het zakelijke, zoals het onderhandelen en contracteren, beter onder de knie hebben, zorgt ervoor dat de verwachtingen van alle partijen duidelijk zijn en dat je een duurzame samenwerking kan aangaan.

Deelnemers aan het gesprek:

 • Benedicte Goesaert — Art Liaison
 • Thomas Lerooy — kunstenaar
 • Shirley Villavicencio Pizango — kunstenares
 • Ann Hoste — artistiek coördinator en curator bij SMAK
 • Joachim Naudts — artistiek coördinator bij Kunsthal Extra City
 • Pieternel Vermoortel — artistiek coördinator bij Netwerk Aalst 

Benieuwd naar waarover we het nog hebben gehad tijdens onze inspiratieweek? Bekijk het hier.