Vanaf 1 september geldt voor de cultuursector een gefaseerd basisprotocol met kleurencodes die elk een pandemiescenario voorstellen. Nieuw in dit protocol is dat bij culturele voorstellingen de verplichte afstand tussen personen of bubbels verkleind wordt tot één meter of één stoel in zalen met vaste stoelen.

Het Departement CJM werkte samen met de minister van Cultuur en in nauw overleg met professor Erika Vlieghe een gefaseerd basisprotocol met kleurencodes uit. Dit gefaseerde basisprotocol bevat per pandemiescenario een set van maatregelen die de nodige zekerheid en stabiliteit moeten geven aan de sector en de lokale besturen. 

Wat is nieuw?

Het  nieuwe basisprotocol bouwt verder op de eerdere protocollen, maar houdt wel rekening met nieuwe inzichten en met de meest recente bepalingen. Zo wordt voor een zittend publiek op culturele evenementen de verplichte afstand tussen personen of bubbels verkleind tot één meter of één stoel in zalen met vaste stoelen. Het dragen van een mondmasker is daarbij verplicht.  

Op 1 september wordt gestart met code geel. Daarin moeten toeschouwers alleen een mondmasker dragen wanneer de verplichte afstand van 1,5 m niet gegarandeerd kan worden. Het is aan de lokale (of provinciale) overheden om op basis van de lokale pandemiesituatie een andere kleurencode te bepalen en daar helder over te communiceren. 

Coronalijn ☎️

Met vragen over het basisprotocol of corona-gerelateerde juridische of zakelijke vragen kan je terecht op het nummer 02 534 18 24. Dit nummer is van maandag tot vrijdag bereikbaar van 10u tot 18u.