Minister van Werk, Economie en Consumenten Nathalie Muylle heeft in de zitting van de Kamercommissie Sociale Zaken van 8 mei een belangrijke versoepeling aangekondigd voor de freelancers.

Word je vaak als werknemer met tijdelijke contracten tewerkgesteld (interim, sbk of rechtstreeks in dienst)? Dan kan je een tijdelijke werkloosheidsuitkering krijgen wanneer je tewerkgesteld zou worden in het kader van een evenement, dat moest plaatsvinden tussen 1 mei en 31 augustus 2020, en dat als gevolg van een verbod vanwege de overheid niet kan doorgaan. 

Een arbeidsovereenkomst is niet vereist, maar uit programma’s, e-mails of andere bewijzen, die dateren van vóór 15 april, moet blijken dat het de bedoeling was je aan te werven.

Voor niet-artistieke prestaties zal de freelancer ook moeten aantonen dat hij in de periode van mei tot augustus 2019 aangeworven is geweest voor een gelijkaardig evenement.
 

Nood aan advies op maat?

Cultuurwerkers, culturele organisaties en ondernemingen kunnen bij Cultuurloket terecht voor juridisch en zakelijk advies op maat. 

Aangezien de nood in de cultuursector hoog is openen we een specifieke coronalijn. Met corona-gerelateerde juridische of zakelijke vragen kan je terecht op het nummer 02 534 18 24. Dit nummer is van maandag tot vrijdag bereikbaar van 10u tot 18u.