Heb je werk verricht via de deeleconomie of ben je ingeschakeld als verenigingswerker, of beiden?

En vraag je je af of je die inkomsten al dan niet moet aangeven? In dit artikel leggen we deeleconomie en verenigingswerk uit en gaan we in op wat je moet doen om in orde te zijn met je belastingen.

Deeleconomie

Wat?

Het stelsel van de deeleconomie is gebaseerd op een particulier tot particulier-relatie en vindt plaats via de tussenkomst van een elektronisch platform erkend door de overheid of via een overheidsapplicatie.  

Fiscale behandeling

Heb je inkomsten ontvangen via een electronisch platform? Dan zal het platform een gedeelte van je inkomsten afhouden. 

Het elektronisch platform moet namelijk bedrijfsvoorheffing op de inkomsten inhouden. Bij het einde van elk jaar moet het voor elke dienstverrichter een fiche 281.29 opstellen. Deze fiche wordt door het platform bezorgd aan de bevoegde administratie en aan de betrokken dienstverrichter.  

In de fiche worden de identiteit van de dienstverrichter, zijn rijksregisternummer, de omschrijving van de geleverde diensten, het bedrag van de vergoedingen en het bedrag en de aard van de ingehouden sommen vermeld.

Verengingswerk

Wat?  

Verenigingswerk is een arbeidsstelsel waaronder vzw's en openbare instellingen werknemers kunnen aanwerven voor tijdelijke activiteiten. Het stelsel geldt in de socio-culturele sector en de sportsector.

Bijvoorbeeld

Een gemeentebestuur wil auteurs vergoeden voor de lezingen die het bestuur organiseert.  Of een door de overheid gesubsidieerde vzw wil een acteur betalen voor het verzorgen van animatie. 

Op onze kennisbank vind je meer informatie over de voorwaarden en formaliteiten van het verenigingswerk.

Begrenzing

Jaargrens inzake uren:

  • voor prestaties bij één of meer werkgevers in de sector van de socio-culturele vorming of de amateurkunsten-sector mogen de prestaties 300 uren op jaarbasis niet overschrijden; 
  • voor prestaties bij één of meer werkgevers in de sector van de sportinitiatie of de sportactiviteiten mogen de prestaties 450 uren op jaarbasis niet overschrijden. 

Deze twee maxima kunnen gecumuleerd worden, maar het maximum van 450 uren mag niet worden overschreden voor alle sectoren samen. 

Kwartaalgrens inzake uren:

  • voor prestaties bij één of meer werkgevers in de sector van de socio-culturele vorming of de amateurkunsten-sector geldt er een kwartaalplafond van 190 uren tijdens het derde kwartaal en 100 uren voor de andere kwartalen van hetzelfde kalenderjaar; 
  • voor prestaties bij één of meer werkgevers in de sector van de sportinitiatie of de sportactiviteiten geldt er een kwartaalplafond van 285 uren tijdens het derde kwartaal en 150 uren voor de andere kwartalen van hetzelfde kalenderjaar. 

Ook hier geldt dat de maxima voor de twee categorieën van sectoren kunnen gecumuleerd worden, maar dat voor alle sectoren samen het maximum van 285 uren voor het derde kwartaal en 150 uren voor de andere kwartalen niet mag worden overschreden.

Via de website Verenigingswerk kan je je uursaldo raadplegen.

Sinds 25 juli 2022 moet elke schuldenaar van beloningen van verenigingsactiviteiten bij het einde van elk jaar voor elke verkrijger een fiche 281.27 opstellen en bezorgen aan de bevoegde administratie en aan de betrokken verkrijger.

In deze fiche moeten de identiteit van de verkrijger, zijn rijksregisternummer, de omschrijving van de geleverde prestaties, het aantal gepresteerde uren per kwartaal en het bedrag van de beloningen, desgevallend opgesplitst naargelang de aard, worden vermeld.

Fiscaal stelsel

Inkomsten die je in 2022 uit de deeleconomie behaalde, zullen worden samengesteld met de inkomsten die je in 2022 uit verenigingswerk behaalde. Het is dus belangrijk dat je samengetelde inkomsten voor 2022 of het vorige kalenderjaar (2021) onder de jaargrens van 6.540 euro (aanslagjaar 2023) liggen. 

Dan zullen ze als diverse inkomsten worden belast tegen 20 % en in de praktijk slechts tegen 10 % door de toepassing van een kostenforfait van 50 %. Overstijgen de inkomsten deze grens? Dan worden ze als beroepsinkomsten belast, tenzij je het tegendeel kan bewijzen.

Aangifte

Hoe moet je je (in 2022 verkregen) inkomsten uit de deeleconomie en het verenigingswerk aangeven? 

Het brutobedrag van de winst of baten uit diensten verleend in het kader van de deeleconomie moet je aangeven in deel 2 van de aangifte, vak XV, rubriek B 1 a) onder code 1460-92/2460-62.

Het brutobedrag van de beloningen voor verenigingsactiviteiten in rubriek B 1 b) onder de code 1462-90/2462-60. Onder brutobedrag wordt verstaan:

  • voor inkomsten uit deeleconomie: het bedrag dat door of door tussenkomst     van het elektronisch platform is betaald of toegekend, verhoogd met alle sommen die door dat platform of door tussenkomst van dat platform zijn ingehouden (zoals kosten, enz.). Op de fiscale fiche 281.29 vind je dat brutobedrag in vak 6. 
  • voor inkomsten uit verenigingswerk: bruto betekent in dit verband met inbegrip van de fiscaal vrijgestelde beloningen (zoals maaltijdcheques, tussenkomsten in woon-werkverkeer, fietsvergoedingen, enz.) en vergoedingen tot geheel of gedeeltelijk herstel van een tijdelijke derving van inkomsten. Op de fiscale fiche 281.27 vind je dat brutobedrag in vak 6. 

Het kostenforfait van 50 % wordt automatisch door de belastingadministratie berekend. 

Onder code 1461-91/2461-61 moet de bedrijfsvoorheffing worden aangegeven die door de erkende elektronische platformen is ingehouden op de inkomsten uit de deeleconomie. Op de fiscale fiche 281.29 vind je die terug in vak 7.

Op toegekende beloningen voor verenigingsactiviteiten vanaf 1 januari 2022 is geen bedrijfsvoorheffing verschuldigd. Maar mocht er in de periode van 1 januari 2022 tot en met 15 mei 2022 toch bedrijfsvoorheffing zijn ingehouden, dan moet deze op de fiche 281.27 in vak 9 worden vermeld. Dit bedrag moet worden aangegeven onder code 1465-87/2465-57 van de aangifte. 

Als onder rubriek B 1 a) inkomsten van buitenlandse oorsprong begrepen zijn, moet onder rubriek B 1 c) het land, de code waarnaast ze zijn ingevuld en het bedrag van de betreffende inkomsten worden vermeld.

Werden de betreffende inkomsten reeds in het buitenland belast? Dan moet ook het vakje naast de “ja” worden aangekruist. Is dit niet het geval, moet je het vakje naast de “neen” aankruisen.

Info

Heb je nog vragen? Maak dan een afspraak met een van onze fiscale experts via ons contactformulier. Selecteer het onderwerp 'Belastingaangifte invullen' en formuleer daar duidelijk je vraag.

1