Als culturele organisatie kan je buitenlandse cultuurwerkers uitnodigen voor een culturele voorstelling in België.  

Bij de tewerkstelling van buitenlandse cultuurwerkers ga je als organisatie na hoe dit correct kan verlopen. Op deze pagina vind je info over de regels rond verblijven, werken, sociale zekerheid en belastingen. Je kan deze info aan de cultuurwerker doorgeven. 

Welke nationaliteiten?

Bij EU-burgers gaat het over burgers met een nationaliteit van een land van de Europese Economische Ruimte + Zwitserland. Tot de EER behoren alle lidstaten van de EU, Liechtenstein, Noorwegen en Ijsland. 

Voorbeeld

Voor een dansvoorstelling komt een Bulgaarse danser naar Gent.

Een Spaanse beeldend kunstenaar komt op residentie in Kortrijk.

Een Noorse muziekband tourt door Europa en stopt ook in Antwerpen. 

Verblijfsrecht

De situatie verschilt in functie van hoe lang je de cultuurwerker uitnodigt

a. Kort verblijf

EU-burgers mogen zonder formaliteiten België binnenkomen en hier verblijven voor een periode van maximum 3 maanden (= het kort verblijf). Dit recht vloeit voort uit de één van de vrijheden van de Europese Unie.  

De cultuurwerker toont zijn of haar nationaliteit aan via een geldig paspoort of ID-kaart. In principe meldt de cultuurwerker het verblijf bij het gemeentebestuur (binnen de 10 dagen), tenzij bij een overnachting in een hotel, hostel of jeugdherberg.  

b. Lang verblijf

Voor een verblijf langer dan 3 maanden (= het lang verblijf) verschilt de procedure die de cultuurwerker moet volgen afhankelijk van de reden van het verblijf. 

De cultuurwerker kan een verblijfsprocedure opstarten als EU-werkzoekende, -werknemer, -zelfstandige, -student of economisch niet-actieve Unieburger. 

In alle situaties vraagt de cultuurwerker een verklaring van inschrijving aan bij het gemeentebestuur (= bijlage 19). 

Werken

Cultuurwerkers uit de EU hebben geen arbeidskaart, gecombineerde vergunning of beroepskaart nodig om in België te werken. De cultuurwerker mag vrij culturele activiteiten in België ontplooien als zelfstandige of aan de slag gaan voor een werkgever. 

Bij de tewerkstelling van cultuurwerkers als werknemer sluit je een arbeidsovereenkomst af met de de cultuurwerker of kan het gaan om een detachering. 

Bij een detachering zendt een buitenlandse werkgever een werknemer die in dienst is, tijdelijk naar België om hier een opdracht uit te voeren. 

Het detacheren van een werknemer biedt een oplossing om op een flexibele manier werk in het buitenland uit te voeren. De buitenlandse werkgever blijft gezag uitoefenen in de arbeidsrelatie. 

De buitenlandse werkgever leeft de Belgische regels na rond arbeidstijd, loon, feestdagen, uitzendarbeid etc. 

Sociale Zekerheid

De Europese regels rond het toepasselijke sociale zekerheidsstelsel zijn van toepassing op cultuurwerkers die binnen de EU werken. Info over deze regels kan je vinden op onze pagina rond Sociale zekerheid bij werken binnen de EU

Bij werken over de grenzen heen vragen cultuurwerkers (of de werkgever bij een detachering) een A1-certificaat aan bij de bevoegde buitenlandse dienst. Met dit certificaat tonen zelfstandige en gedetacheerde cultuurwerkers aan dat ze onderworpen zijn aan de sociale zekerheid van hun thuisland. 

Belastingen

Bij werken in twee landen loopt de cultuurwerker het risico dat zijn of haar inkomsten in elk land belast wordt. Dubbelbelastingverdragen bieden een uitweg. 

In een dubbelbelastingverdrag staat aangeduid welk land bevoegd is om de inkomsten te belasten.  

Info over dit topic kan je vinden op de pagina ‘Dubbelbelastingverdragen’. 

Bij de uitbetaling van podiumkunstenaars kan het dat je als organisatie bedrijfsvoorheffing dient in te houden.

1