Factoring is een specifieke financieringsvorm op basis van verkoopfacturen, maar houdt meer in dan dat.

 Factoring richt zich tot ondernemingen actief in de business-to-business markt. Daarmee bedoelt men ondernemingen die zich richten tot andere ondernemingen. 

Drie services

Opvolging van je verkoopfacturen: factoring volgt op dat je facturen tijdig betaald worden en gaat er achteraan als ze niet betaald worden. Voor ondernemingen die veel facturatie hebben kan dit goedkoper zijn dan een werkkracht aannemen.  

Bevoorschotting van je facturen: eens je je factuur overdraagt aan de factor kan je een voorschot ontvangen op die factuur. Dit vervangt dan het kaskrediet. Dit voorschot is meestal maximaal 85% van de factuurwaarde.  

Je kan je verkoopfacturen laten verzekeren.

Wat kost het?

De kostprijs van factoring hangt af van welke diensten je gebruikt maakt. De kost wordt meestal uitgedrukt in een % per factuur. Bv een gemiddelde kost van 2% per factuur.  

Er bestaan verschillende aanbieders van factoring, het loont de moeite om offertes te laten maken voor wat je nodig hebt.  

Enkele voorbeelden

Koalaboox  

Een online factor platform, zij werken met dienstenpackages. Jij beslist welke en hoeveel facturen je via factoring laat gaan.  

Via banken

BNP Paribas Fortis Factor, KBC Factoring, ING factor , ... Je vindt er zowel maatoplossingen als packages. Als je met packages werkt, geef je een beperkt aantal facturen aan de factor.  

Edebex  

Edebex is geen echte factor, het is een marktplaats waar je online je factuur verkoopt om sneller over cash te beschikken. Dit in tegenstelling tot de factor die geen eigenaar wordt van je factuur maar ze enkel zal beheren en eventueel gedeeltelijk een voorschot kan geven.  

 

In dit webinar verkennen we de verschillende financieringsvormen die in een organisatie of onderneming kunnen toegepast worden: