PMV of Participatiemaatschappij Vlaanderen staat voor financiële ondersteuning van ondernemingen in Vlaanderen.

Daarvoor hebben zij een aantal formules uitgewerkt die aangepast zijn naargelang de doelgroep. Soms zijn ze financier, soms zijn ze investeerder, soms garantieverlener. 

Hier beperken we ons tot de financieringen voor starters, groeiers en ondernemers. Dit betekent dat de financieringen enkel toegankelijk zijn voor éénmanszaken en KMO’s.  

Soms kunnen vzw’s in aanmerking komen mits minstens 50% van hun inkomen uit normale economische activiteiten voortkomt.  

We bekijken even de mogelijkheden, waarbij PMV steeds een eigen inspanning van 10% van de financieringsbehoefte vooropstelt. 

PMV-kredieten

Startlening   

Lenen tot 100 000 euro aan 3%, over een looptijd van 3 tot 10 jaar, waarbij maximaal 4x de eigen inbreng kan ontleend worden.  Onder bepaalde voorwaarden kan de eigen inbreng uitzonderlijk mee ontleend worden.    

Co-financiering  

Lenen tot 350 000 euro aan 3%, over een looptijd van 3 tot 10 jaar, samen met een andere financier waarbij max 4x de eigen inbreng en maximaal 50% van de investeringsbehoefte kan ontleend worden. De co-financier voorziet min 20% van de investeringsbehoefte.  

Co-financiering +   

Van 350 000 euro tot 700 000 euro aan 5,5%, over een looptijd van 3 tot 10 jaar, samen met andere financier waarbij max 4x de eigen inbreng en max 50% van de investeringsbehoefte kan ontleend worden. De co-financierder voorziet min 20% van de investeringsbehoefte. 

PMV Bedrijfslening  

Deze leningen zijn bestemd voor grotere KMO’s waarbij minimaal 350 000 euro wordt geleend tot 5 000 000 euro.  

Een financier is geen investeerder. Een financier kijkt voornamelijk naar de cijfers en hoe de lening kan terugbetaald worden. Daarnaast zal hij zekerheden of waarborgen eisen zodat bij faling het geleende bedrag zoveel mogelijk kan gerecupereerd worden.  

Een investeerder kijkt naar het project en heeft interesse in de diepte over hoe het bedrijf gerund zal worden, wat het product is. Hij brengt zijn expertise, kennis en geld waarvoor hij in ruil zal participeren in de onderneming door de aankoop van aandelen. Daarbij wordt steeds een exitprocedure besproken. De investeerder beoogt na enkele jaren zijn aandeel met winst te kunnen verkopen.  

 

In dit webinar verkennen we de verschillende financieringsvormen die in een organisatie of onderneming kunnen toegepast worden: