Je hebt een rijke oom die in je project gelooft en bereid is om een deel te financieren? Hoe regel je zoiets? Welke rente moet er betaald worden of wat als het misloopt? Je hebt geen rijke oom? De Winwinlening kan een oplossing bieden. 

Wat is een winwin lening?

De winwinlening is een fiscale maatregel van de Vlaamse overheid om particulieren fiscaal aan te moedigen om geldmiddelen ter beschikking te stellen aan kleine en middelgrote ondernemingen.  

Bekijk ook ons webinar over de winwinlening:

Wie kan winwinnen?

Je vriend, familielid of kennis kan je maximum 50 000 euro lenen gedurende 8 jaar. In ruil krijgt die een belastingkrediet van 2,5% op het openstaand saldo, een rente tussen 1% en 2%, gekoppeld aan een waarborg van 30% indien jij het ontleende bedrag niet kan terugbetalen.   

Je mag bij verschillende vrienden aankloppen en zo een bedrag tot € 200.000 ontlenen.  

De winwinlening is bestemd voor Vlaamse KMO’s maar ook voor VZW’s die een gehele of gedeeltelijke commerciële activiteit hebben, en onderworpen zijn aan de vennootschapsbelasting. In die zin kunnen zij ook als KMO beschouwd worden.  

Hoe ga je te werk? 

Je kan de winwinlening online aanvragen via de website van PMV (Participatiemaatschappij Vlaanderen). 

Neem ook een kijkje op  www.winwinner.be, een crowdfunding platform dat investeerders en ondernemers samenbrengt via de winwinlening.  

De  winwinlening is een achtergestelde lening die daardoor als eigen vermogen wordt beschouwd. Dit versterkt je positie als je krediet gaat aanvragen bij grotere financiers zoals banken en investeringsfondsen. 

 

In dit webinar verkennen we de verschillende financieringsvormen die in een organisatie of onderneming kunnen toegepast worden: