Het eventuele verwachte verlies van 2020 is aftrekbaar van de winst van het vorige boekjaar.

Wat is het?

Had je in 2019 een goed jaar en heb je winst gemaakt? Verwacht je voor 2020 verlies? Dan kan je dat verwachte verlies in mindering brengen van de winst in 2019. Daardoor zal je voor de inkomsten van 2019 minder belasting betalen of wordt de reeds gedane voorafbetaling (gedeeltelijk) teruggegeven.

Voor wie?

Voor alle zelfstandigen in hoofd- of bijberoep en vennootschappen. Ook een vzw kan in aanmerking komen indien ze onderworpen is aan de vennootschapsbelasting.

Interessant?

Het verwachte verlies dat je in mindering brengt van de winst van 2019 wordt bij het resultaat van 2020 bijgeteld en dus geneutraliseerd. Concreet betekent dit dat je geen 2x van het zelfde voordeel kan genieten. Deze maatregel heeft als doel de liquiditeit van organisaties te verlichten.
 

Let op

De toepassing van deze maatregel is verschillend naargelang het over personenbelasting of vennootschapsbelasting gaat. In de vennootschapsbelasting kan deze maatregel impact hebben op de vrijgestelde reserve en het belastingstarief. Bovendien sluiten niet alle bedrijven hun boekhouding volgens het kalenderjaar. Bekijk deze maatregel dus in overleg met je accountant of fiscalist.

Aanvragen?

Je dient een aanvraag in met het formulier 275 COV.

Coronalijn

Cultuurwerkers, culturele organisaties en ondernemingen kunnen bij Cultuurloket terecht voor juridisch en zakelijk advies op maat

Aangezien de nood in de cultuursector hoog is openen we een specifieke coronalijn. Met corona-gerelateerde juridische of zakelijke vragen kan je terecht op het nummer 02 534 18 24. Dit nummer is van maandag tot vrijdag bereikbaar van 9u tot 13u. 

Voor andere juridische en zakelijke vragen verwijzen we naar het contactformulier .