Bij werk in verschillende landen, bestaat het risico dat elk land je inkomsten belast. Een dubbelbelastingverdrag biedt een uitweg.

In een dubbelbelastingverdrag staat aangeduid welk land bevoegd is je inkomsten te belasten.

Heb jij in het buitenland gespeeld? Of ontvang je auteursrechten uit het buitenland? Dan ga je best na waar je belastingen betaalt op dit inkomen. Als België je woonstaat is, geef je alle buitenlandse inkomsten aan in de personenbelasting.

Waarom bestaan die verdragen?

Als je in een ander land werkt dan waar je woont, kan het zijn dat op je inkomen een voorheffing (belasting) wordt ingehouden. Het werkland belast in dat geval je inkomsten. Bij je belastingaangifte dien je in je woonland een opsomming te geven van je wereldwijd inkomen. Het risico bestaat dat ook je woonland je inkomsten belast.

Om te vermijden dat je tweemaal belastingen betaalt op hetzelfde inkomen, maken landen afspraken over wie het recht heeft om een buitenlands inkomen te belasten. Die afspraken tussen het land waar je gewerkt hebt (bronland) en het land waar je woont (je fiscale woonland) staan in een dubbelbelastingverdrag.

België heeft met een groot aantal landen dergelijke verdragen afgesloten. Op basis van die verdragen kan je nagaan welke inkomsten door België worden belast en welke door het andere land.

De inhoud van de verdragen kan je lezen via de website van de FOD Financiën. Laat je steeds goed adviseren hoe je inkomen belast wordt. 

Hoe word je inkomen belast?

  1. Artikels voor de culturele sector
  2. Heffingsrecht
  3. Over welke inkomsten gaat het? 
  4. Voor de podiumkunstenaar 
  5. Indienen van belastingen 

Artikels voor de culturele sector

Dubbelbelastingverdragen worden vaak afgesloten op basis van het OESO-modelverdrag. De belangrijkste artikels in dit modelverdrag van belang voor de culturele sector kan je hieronder lezen.

Opgelet

De bepaling rond podiumkunstenaars (art. 17) heeft voorrang op de bepaling rond ondernemingswinst (art. 7) of uit dienstbetrekkingen (art. 15). Dit betekent dat als je inkomsten krijgt als podiumkunstenaar, je de regeling uit artikel 17 volgt (en niet die uit artikel 7 of 15).

Art. 7 ondernemingswinst 

Ondernemingswinst gaat over de winst van een onderneming of een vrije beroepsoefenaar (bijvoorbeeld een zelfstandig kunstenaar). Ondernemingswinsten zijn belastbaar in het land van de vestiging van de onderneming, voor zover die winsten toe te rekenen zijn aan een vaste inrichting in het buitenland. Een vaste inrichting gaat over een pand, ruimte of atelier waar de activiteiten plaatsvinden. Inkomsten uit activiteiten als zelfstandige podiumkunstenaar vallen niet onder artikel 7 maar onder artikel 17.

Voorbeeld

Een zelfstandig kunstenaar werkt mee aan een productie in Duitsland. De kunstenaar wordt in Duitsland niet belast op die inkomsten omdat de kunstenaar voor zijn beroepsactiviteit enkel een studio in België heeft en niet in Duitsland. De kunstenaar heeft dus geen vaste inrichting in Duitsland. Dit staat zo opgenomen in het dubbelbelastingverdrag tussen België en Duitsland. 

Heb je twee vestigingen? Een in het buitenland en een in het land waar je woont?

Voorbeeld

Een zelfstandig kunstenaar heeft naast zijn vestiging in België een werkplaats/atelier in Duitsland. De kunstenaar ontvangt inkomsten (winst) via die werkplaats. Dan zal de kunstenaar voor de inkomsten die verbonden zijn aan de Duitse werkplaats belast worden in Duitsland. 

In het algemeen heb je twee situaties: 

  1. Een organisatie/zelfstandig cultuurwerker heeft geen extra vestiging in het buitenland en wordt enkel belast in het woonland.  
  2. Een organisatie/zelfstandig cultuurwerker werkt vanuit een extra vestiging in het buitenland en haalt inkomsten uit opdrachten in het buitenland. De organisatie/kunstenaar wordt in het buitenland belast op die winst. 

Art. 12 Royalty’s of auteursrechten

Royalty's worden in een dubbelbelastingverdrag omschreven als:

"Vergoedingen van welke aard dan ook voor het gebruik van, of voor het recht van gebruik van, een auteursrecht op een werk op het gebied van letterkunde, kunst of wetenschap, daaronder begrepen bioscoopfilms en films of banden gebruikt voor televisie- of radio-uitzendingen, etc."

Als uitgangspunt worden royalty's belast in de woonplaats van een cultuurwerker en niet in het land waar de inkomsten zijn gegenereerd. Maar er bestaan veel uitzonderingen op die regel. Soms zullen landen toch een bepaald percentage belastingen heffen op die inkomsten. Als dat het geval is, dan vraag je een vermindering bij je belastingaangifte in het land van je woonplaats.

Voor meer informatie over de werking en hoe de belasting wordt geheven, kan je 'Buitenlandse inkomsten uit royalty's' lezen.

Art. 15 Inkomsten uit dienstbetrekkingen 

In principe worden inkomsten uit dienstbetrekkingen (bijvoorbeeld als werknemer) belast in het land waar je werkt. 

Belgische cultuurwerkers die in het buitenland via een arbeidsovereenkomst werkzaam zijn, worden in dat land belast. Op deze regel bestaat een uitzondering.  

Uitzondering

Vaak heb je een uitzondering voor werknemers die door hun Belgische werkgever in het buitenland te werk worden gesteld voor een maximumperiode van 183 dagen. Dit geldt ook voor interimarbeid. Als dat het geval is, heeft België als woonland het heffingsrecht op dat inkomen.

Inkomsten uit activiteiten als podiumkunstenaar vallen niet onder artikel 15 maar onder artikel 17.

Art. 17 Podiumkunstenaars 

België heeft met veel landen een speciale regeling getroffen voor podiumkunstenaars. Ongeacht of de prestaties kaderen in een professionele- of amateurcontext.

Als het land waar je gaat werken of het land waar je vandaan komt een artikel 17 met België heeft onderhandeld, en je bent een podiumkunstenaar (werknemer of zelfstandig), dan houd je rekening met de volgende situaties: 

  • De gages van zelfstandige artiesten worden in het land van optreden belast (ook al heb je daar geen vaste inrichting) 
  • Als je als werknemer, voor je Belgische werkgever, in het buitenland gaat spelen, pas je artikel 15 niet toe. Inkomsten als podiumkunstenaar worden in het buitenland belast. 
  • Word je als podiumkunstenaar via een manager/orkest/agent uitbetaald voor je werk in het buitenland (§2 in modelverdrag)? Dan zal je loon vaak toch belast worden in het land waar je gaat optreden. 

In sommige verdragen staat een extra paragraaf (§3) waardoor gesubsidieerde instellingen geen bronbelastingen hoeven te betalen in het land van optreden. 

Enkel de podiumkunstenaar valt onder artikel 17. Producers, regisseurs, choreografen of technici vallen hier niet onder.

Ontvangt een podiumkunstenaar naast een vergoeding voor de prestatie ook een vergoeding in auteursrechten? Dan pas je voor de vergoeding in auteursrechten artikel 12 toe.

Artikel 17 in het dubbelbelastingverdrag?

Raadpleeg ons overzicht van alle landen met wie België een artikel 17 heeft onderhandeld.

Betaal je buitenlandse podiumkunstenaars uit?

Als opdrachtgever dien je bedrijfsvoorheffing in te houden. Hoe dat werkt, kan je onder 'Belastingen bij buitenlandse podiumkunstenaars in België' lezen.

Heffingsrecht

Welk land belastingen int is afhankelijk van:

Image
Overzicht Heffingsrecht

Per beroepsgroep

Afhankelijk wat je doet kijk je naar de volgende bepalingen:  

Podiumkunstenaars (artiesten) :

  • Gages voor optredens: art.17
  • Loon uit dienstbetrekking, anders dan optreden: art. 15
  • Royalty's uit verkoop van cd's of downloads: art. 12
  • Verkopen van merchandising als zelfstandige/onderneming: art. 7

Beeldende Kunstenaars

  • Verkopen van werken: art.7
  • Dienstverlening uit opdrachten: art. 7
  • Opdrachten als werknemer: art. 15
  • Vergoedingen uit publicatie van je kunstwerk: art. 12

Componisten, schrijvers

  • Royalty’s uit verkopen:  art. 12
  • Vergoedingen voor gebruik van je werk:  art. 12
  • Dienstverlening uit opdrachten:  art. 7

Meer weten?

Hoe je buitenlandse inkomsten uit bepaalde landen aangeeft (Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Luxemburg, Nederland en Spanje), kan je lezen op de website van de FOD Financiën.

Hoe je buitenlandse inkomsten uit royalties indient, kan je hier lezen.

Bekijk ons webinar rond Internationale tewerkstelling voor meer info:

 

 

Vragen?

Heb je een vraag rond een dubbelbelastingverdrag? Stel je vraag via het contactformulier (zie onderaan deze pagina) en selecteer 'Belastingaangifte invullen' als onderwerp. 

1