Een overbruggingskrediet op een looptijd van 3 jaar (Vlaanderen).

Wat is het?

De coronalening PMV is een achtergestelde lening op een looptijd van drie jaar. Je kan minimaal 25 000 euro lenen tot 2 800 000 euro. Je begint pas terug te betalen vanaf het derde jaar waarbij de interest de laatste maand wordt verrekend. 

Voor kredieten tot 800 000 euro liggen de rentevoeten tussen 3 en 5%. Voor kredieten boven 800 000 euro is de interest minstens 6%. 

Voor wie?

Dit overbruggingskrediet is bestemd voor KMO’s en zelfstandigen in hoofdberoep die voor de coronacrisis gezond en levensvatbaar waren. De lening is voornamelijk gericht naar start-ups en scale-ups. Kleine ondernemingen in moeilijkheden komen mits bepaalde voorwaarden ook in aanmerking. 

Een van de voorwaarden is een effectieve tewerkstelling van minstens 80% van het totale personeelsbestand op het einde van 2019, of een engagement om dit op zeer korte termijn te realiseren. Ondernemingen in zwaar getroffen sectoren, zoals de sector van de evenementen, moeten slechts een tewerkstelling van 60% aantonen.

De lening is onverenigbaar met de hinderpremie, compensatiepremie, ondersteuningspremie en het Vlaams Beschermingsmechanisme. De onverenigbaarheid geldt niet voor kredieten tot 75.000 euro en ook niet voor het nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme (leningen boven 75.000 euro zijn dus cumuleerbaar met het nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme). 

Interessant?

Je moet opletten dat je in het derde jaar over voldoende inkomsten beschikt om de lening en de interest op één jaar te kunnen terugbetalen. Voor onze sector die nu zwaar en langdurig getroffen wordt is dit niet altijd evident.
 

Aanvragen?

Je kon de coronalening PMV nog aanvragen tot 15 oktober 2021 via de website van PMV. 

Coronalijn

Cultuurwerkers, culturele organisaties en ondernemingen kunnen bij Cultuurloket terecht voor juridisch en zakelijk advies op maat

Aangezien de nood in de cultuursector hoog is openen we een specifieke coronalijn. Met corona-gerelateerde juridische of zakelijke vragen kan je terecht op het nummer 02 534 18 24. Dit nummer is van maandag tot vrijdag bereikbaar van 9u tot 13u. 

Voor andere juridische en zakelijke vragen verwijzen we naar het contactformulier .