Een premie voor ondernemingen die verplicht moeten sluiten of 60% omzetverlies hebben.

Wat is het?

Ondernemingen die in april, mei of juni 2021 een omzetverlies geleden hebben van minstens 60 %, of die verplicht moesten sluiten, kunnen beroep doen op het Vlaams Beschermingsmechanisme 6, 7, 8 of 9. 

Vlaio meldt dat ondernemingen die vanaf 9 juni heropenen nog steeds beroep kunnen doen op het beschermingsmechanisme. Zo kunnen toeleveranciers of ondernemingen uit de eventsector die toch openen, beroep doen op het beschermingsmechanisme.

Voor wie?

Zelfstandigen in hoofdberoep.

Zelfstandigen in bijberoep, die voorlopige sociale bijdragen betalen op een referte-inkomen tussen € 7.021,29 en € 14.042,57, en die minder dan 4/5e werken als werknemer, komen in aanmerking voor de helft van de subsidie.

Vennootschappen met minstens één werkend vennoot of één VTE personeelslid. 

Ook verenigingen met een economische activiteit en minstens een VTE werknemer komen in aanmerking.

Hoe aanvragen?

  • Het Vlaams beschermingsmechanisme 7, voor de maand april, bedraagt 15% van de omzet in april 2019, eveneens gekoppeld aan bepaalde maxima. Je kunt het aanvragen van 3 mei tot 15 juni 2021
  • Het Vlaams beschermingsmechanisme 8, voor de maand mei, bedraagt 10% van de omzet in mei 2019, eveneens gekoppeld aan bepaalde maxima. Je kunt het aanvragen van 7 juni tot 5 juli 2021.

  • Het Vlaams beschermingsmechanisme 9, voor de maand juni, bedraagt 10% van de omzet in juni 2019, eveneens gekoppeld aan bepaalde maxima. Je kunt het aanvragen van 6 juli tot 6 augustus 2021.

oKo meldt:

  • dat structurele werkingssubsidies en projectsubsidies gecumuleerd mogen worden met het beschermingsmechanisme.
  • dat sponsorgelden en werkingssubsidies niet meegeteld mogen worden voor de berekening van de subsidiabele omzet.

Coronalijn

Cultuurwerkers, culturele organisaties en ondernemingen kunnen bij Cultuurloket terecht voor juridisch en zakelijk advies op maat

Aangezien de nood in de cultuursector hoog is openen we een specifieke coronalijn. Met corona-gerelateerde juridische of zakelijke vragen kan je terecht op het nummer 02 534 18 24. Dit nummer is van maandag tot vrijdag bereikbaar van 9u tot 13u. 

Voor andere juridische en zakelijke vragen verwijzen we naar het contactformulier .