Wanneer je aan de slag gaat met streaming moet je rekening houden met verschillende aspecten.

Je moet rekening houden met het technische (hoe werkt een streaming?), het zakelijke (hoe past het binnen je businessmodel?) en het juridische aspect (hoe zit het met auteurs -, naburige rechten en andere eigendomsrechten?).

In dit onderdeel beantwoorden we auteursrechtelijke vragen in verband met streaming. 

Voor de streaming

Voor je eraan begint, ga na of je eigen werk of het werk van iemand anders streamt:

Is het werk van iemand anders?

Rechten

Wanneer je aan de slag gaat met content (werk of uitvoeringen) van iemand anders, moet je dat clearen. Je moet toestemming vragen om het werk of de opname van iemand anders te gebruiken. In onze kennisbank vind je meer info over een beschermd werk gebruiken.

Opgelet:

In sommige gevallen moet je zowel de auteurs -en naburige rechten onderhandelen. 

Zo hebben de zanger-muzikanten naburige rechten op hun uitvoering van een lied, terwijl de componist en tekstschrijver auteursrechten hebben op de song. Er zijn dus verschillende rechten die betrekking hebben op eenzelfde lied.

Bijvoorbeeld: capteer en stream je een concert, dan moet je rekening houden met de auteursrechten van de auteur-componist alsmede met de naburige rechten van de uitvoerende kunstenaars.

Het kan zijn dat de auteurs aangesloten zijn bij een beheersvennootschap. Dan moet je niet bij hen persoonlijk aan de deur kloppen, maar dan kan je de rechten regelen via hun beheersvennootschap. Op de website van de FOD Economie vind je meer informatie over beheersvennootschappen.

Bijvoorbeeld: Sabam, SACD, Sofam zijn collectieve beheersvennootschappen die de houders zijn van de auteurs -en naburige rechten van hun leden.

De meeste platformen die (live)streaming aanbieden, hebben al een overeenkomst met beheersvennootschappen, waardoor je geen licentie (toestemming) voor je livestream moet aanvragen. Sabam heeft een overzicht gemaakt van alle deals die ze hebben gesloten: ga hiervoor naar hun site

Voor naburige rechten bestaat deze werkwijze voor livestreaming niet en zal je afspraken rechtstreeks met de betrokkenen moeten maken.

Doeleinde

Nadat je weet wie je moet contacteren en over welke rechten het gaat, moet je ook nagaan voor welke doeleinde de content gebruikt zal worden: gaat het om een eenmalige livestream of zal de streaming nadien beschikbaar zijn voor on-demand playback of heruitzending? Ook hierover moet je afspraken maken.

 

Is het werk van jezelf? 

Wanneer je met je eigen werk aan de slag gaat, is er geen issue rond het clearen van de content. 

Na de streaming

Let op: gestreamde content doet zelf rechten ontstaan. Het wordt dus aangeraden om een digital fingerprint aan te brengen op je werk, de content te vergrendelen met een paswoord of het programma een private status te geven op het streaming platform. 

 

Voor meer informatie verwijzen we graag door naar de praktische gids van Modo Law:

Laatst gewijzigd: 16/03/2021 - 11:48

Gids livestreaming

Brochures

1