In het kader van het Cultureelerfgoeddecreet kan je beroep doen op subsidies voor de cultureel erfgoed sector.

De werkings- en projectsubsidies en specifieke subsidies voor topstukken worden hieronder besproken. Daarnaast zijn er ook beurzen voor het doorgeven van vakmanschap.

Op de website van het departement voor Cultuur, Jeugd en Media vind je een overzicht van de verschillende subsidies. Zit je met vragen? Dan kan je hiermee terecht bij FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed.

Het Cultureelerfgoeddecreet benoemt vijf functies of basistaken waarmee cultureel-erfgoedinstellingen zich kunnen bezighouden. Deze komen terug in de voorwaarden voor de verschillende subsidies:

  1. Herkennen en verzamelen: het bij elkaar brengen en beheren van kennis over en collecties van cultureel erfgoed.

  2. Behouden en borgen: het in juist omstandigheden bewaren en borgen van cultureel erfgoed.

  3. Onderzoeken: het onderzoeken, stimuleren en faciliteren van cultureel erfgoed en cultureelerfgoedwerking.

  4. Presenteren en toeleiden: het delen van cultureel erfgoed met een publiek.

  5. Participeren: het actief betrekken van de maatschappij bij cultureelerfgoedwerking.

Werkingssubsidies  

Het decreet voorziet structurele ondersteuning voor:

  • Collectiebeherende organisaties: musea, cultureel-archiefinstellingen en erfgoedbibliotheken die functies herkennen en verzamelen, behouden en borgen, onderzoeken, presenteren en toeleiden en participeren uitvoeren.
    Deze subsidie kan alleen worden aangevraagd door collectiebeherende organisaties die zijn ingedeeld bij het landelijke niveau, of ingedeeld bij het bovenlokale niveau, en aangeduid als cultureel-erfgoedinstelling. 
  • Immaterieel-cultureel-erfgoedorganisaties: de organisatie neemt de cultureelerfgoedwerking op voor immaterieel erfgoed in minstens de volgende vijf domeinen: verhalen en taalvariaties, immaterieel cultureel erfgoed binnen het kunstenveld, sociale praktijken, rituelen en feesten, kennis over en praktijken verbonden met de natuur en het universum, kennis verbonden met ambachten en vakmanschap. De organisatie bewaakt en begeleidt cultureel-erfgoedorganisaties, maar vooral ook erfgoedgemeenschappen. Werkplaats immaterieel erfgoed vervult deze rol binnen het erfgoeddecreet.
  • Een dienstverlenende rol op landelijk niveau: de organisatie bewaakt en begeleidt cultureel-erfgoedorganisaties, maar vooral ook erfgoedgemeenschappen bij noden die sectorbreed leven.
  • Een dienstverlenende rol op bovenlokaal niveau: besturen die een dienstverlenende rol uitvoeren ter ondersteuning van cultureel erfgoed, beheerders ervan en cultureel-erfgoedgemeenschappen. 
  • Een periodieke cultureel-erfgoed publicatie: aan organisaties voor de uitgave van een terugkerende cultureel-erfgoedpublicatie. Het kan gaan om een gedrukte of digitale publicatie. 
  • Het steunpunt: vormt de link tussen de Vlaamse overheid en de vele organisaties en instellingen op het terrein. Het doel van het steunpunt is, op landelijk niveau, cultureel-erfgoedorganisaties en beheerders van cultureel erfgoed en erfgoedgemeenschappen te ondersteunen en de ontwikkeling van het cultureel-erfgoedveld te stimuleren. Kerntaken zijn: praktijkondersteuning, praktijkontwikkeling, beeldvorming en promotie en fungeren als platform voor de sector.

Deadlines en info

Voor deadlines en meer informatie over deze subsidies kun je terecht op de website van het departement Cultuur, Jeugd en Media.

Projectsubsidies 

Het decreet voorziet projectsubsidies voor:

  • Internationale, landelijke en bovenlokale cultureel-erfgoed projecten: je kunt een projectsubsidie aanvragen voor bijvoorbeeld tentoonstellingen, initiatieven rond behoud en beheer, waarderingstrajecten, onderzoek en participatieve trajecten. Ook voor eenmalige publicaties kun je deze subsidie aanvragen. Projectsubsidies worden toegekend voor het uitvoeren van een of meer van de eerdergenoemde functies of voor het aanbieden van een dienstverlenende rol. De maximale looptijd van deze ondersteuning is drie jaar. 

  • Internationale projecten die cofinanciering vereisen: met deze subsidie wil de Vlaamse overheid cultureer-erfgoedorganisaties uit Vlaanderen stimuleren om deel te nemen aan grootschalige internationale initiatieven. Daarbij wordt vaak gevraagd dat de deelnemers een deel van de projectkost zelf financieren. Deze kosten vallen vaak buiten de gewone werkingsmiddelen waardoor er geen extra budget voorhanden is. Enkel organisaties die een werkingssubsidie binnen het Cultureelerfgoeddecreet ontvangen kunnen deze ondersteuning aanvragen.

  • Tussenkomst voor internationale uitwisseling: je kan als medewerker van een erkende of gesubsidieerde cultureel-erfgoedorganisatie een tussenkomst voor een internationale uitwisseling aanvragen en voor een langere periode in het buitenland werk- en leerervaring opdoen. Dit kan een manier zijn om te herbronnen, in te werken in internationale ontwikkelingen, afstand te nemen van de dagelijkse werking en nieuwe inzichten op te doen. Een organisatie kan hiervoor hoogstens drie aanvragen per jaar doen. Een aanvraag wordt minstens twee maanden voor de start van het initiatief ingediend. Kosten die geheel of gedeeltelijk in aanmerking komen zijn onder andere transport, verblijf of inschrijvingsgeld.  De organisatie moet beschikken over een kwaliteitslabel of een werkingssubsidie ontvangen op basis van het Cultureelerfgoeddecreet.

  • Projecten inhaalbeweging digitale collectiedata: dit is een financiële ondersteuning voor cultureel-erfgoedorganisaties die aan de slag willen met digitale collectiedata. Het kan dan gaan om: het wergwerken van achterstanden op het gebied van collectieregistratie, het zichtbaar maken van de collectiedata, het reflecteren over de visie van de organisatie op het gebruik van digitale technologie in het beheren en zichtbaar maken van de collectie en collectiedata. Een subsidiëringsvoorwaarde is dat een afgevaardigde van het project deelneemt aan de collegagroep digitale collectieregistratie mede georganiseerd door FARO

  • Pilootprojecten nalatenschappen kunstenerfgoed: de eerste generatie hedendaagse kunstenaars sluit hun oeuvre af. De zorg voor nalatenschappen als archieven, collecties of praktijken krijgt met deze subsidie bijzondere aandacht.

Deadlines en info

Voor deadlines en meer informatie over deze subsidies kun je terecht op de website van het departement Cultuur, Jeugd en Media.  

Topstukkendecreet

Er zijn ook specifieke subsidies voor topstukken:

  • Subsidie voor het uitvoeren van een fysische ingreep op een beschermd voorwerp/beschermde verzameling (topstuk): een eigenaar of houder van een topstuk opgenomen in de topstukkenlijst kan daarvoor een restauratiesubsidie aanvragen van 50 tot 80% van de restauratiekosten. Een dergelijke ingreep op een beschermd voorwerp kan pas nadat de eigenaar of houder daarvoor de benodigde toestemming heeft gekregen.
    Niet alle handelingen met betrekking tot een dergelijk werk en niet alle topstukken komen in aanmerking, dus het is belangrijk om dit te verifiëren. Zie daarvoor de informatie op de website van het departement voor Jeugd, Cultuur en Media.  

  • Subsidie ter verbetering bewaaromstandigheden topstukken: met deze subsidie ondersteunt de Vlaamse overheid ingrepen aan topstukken die een aantoonbaar positief effect hebben op het behoud en beheer ervan.
    Voor deze subsidie komen in aanmerking: kloosters, abdijen en gebedshuizen, religieuze organisaties, en organisaties die erkend zijn door het Cultureelerfgoeddecreet maar die geen werkingssubsidie ontvangen.

Deadlines en informatie

Voor deadlines en meer informatie over deze subsidies kun je terecht op de website van het departement Cultuur, Jeugd en Media.

In dit webinar verkennen we de verschillende financieringsvormen die kunnen toegepast worden. We bekijken hoe jij een doordachte keuze kan maken tussen eigen inkomsten, subsidies, crowdfunding, sponsoring, leningen … om zo tot jouw ideale mix te komen:

1