Een vervangingsinkomen voor zelfstandigen tijdens de coronacrisis (Vlaanderen).

Wat is het?

Je kunt hierop beroep doen:

  • als de overheid je verplicht heeft te sluiten en je je activiteit volledig moet onderbreken (uitgezonderd take-away en “click and collect”);
    er is geen minimumduur van onderbreking vereist.

  • als je hoofdzakelijk (circa 60%) afhankelijk bent van een activiteit die moet sluiten en je je activiteit volledig onderbreekt tijdens de periode van de sluitingsmaatregelen
     

Interessant?

Het overbruggingsrecht is een vervangingsinkomen wat betekent dat de premie belastbaar is. Er wordt geen voorheffing bij de bron ingehouden. Je kan de verschillende overbruggingsrechten niet combineren. 

Hoe aanvragen?

Je kan jouw aanvraag indienen bij je sociaal verzekeringsfonds tot uiterlijk 30/09/21 (maanden januari-maart 2021), 31/12/21 (maanden april-juni 2021) en 30/03/22 (maanden juli-september 2021).

Hier vind je meer info.

Eenmalige premie begunstigden overbruggingsrecht

De eenmalige premie voor sommige begunstigden van de tijdelijke crisismaatregelen overbruggingsrecht is een premie aan zelfstandigen, helpers en meewerkende echtgenoten die de voorbije maanden beroep hebben kunnen doen op een overbruggingsrecht (behalve het overbruggingsrecht bij quarantaine of zorg voor een kind). 

Als je tussen de periode van 1 oktober 2020 en 30 april 2021 ten minste 6 maanden genoten hebt van een corona-overbruggingsrecht (behalve die voor de zorg van een kind of omwille van quarantaine), heb je recht op een eenmalige premie van 598,81 euro. Deze 6 maanden hoeven niet noodzakelijk opeenvolgend te zijn. 

 Zelfstandigen in bijberoep die minstens de sociale bijdragen betalen van een zelfstandige in hoofdberoep komen ook in aanmerking. 

Je hoeft geen aanvraag in te dienen voor deze premie. Als je aan de voorwaarden voor de premie voldoet, dan zal je socialeverzekeringsfonds automatisch de eenmalige premie aan jou betalen. De eenmalige premie zou ten laatste tegen 30 september 2021 uitbetaald worden. 

Meer informatie vind je op de website van de RSVZ