Dit is de digitale versie van ons fysiek event Cultuurzaken. Het digitale programma is compacter. Kan je er toch fysiek bij zijn? Schrijf je dan hier in voor het volledige programma.

Met Cultuurzaken maken we van cultuur een (nood)zaak. Een hybride kennis- en ontmoetingsevent van en voor de cultuursector, over duurzaam ondernemen in cultuur. Op donderdag 27 oktober 2022 vindt de eerste editie plaats, met als thema: duurzaam fondsenwerven voor cultuurorganisaties.

Voor elke culturele organisatie, groot of klein, gesubsidieerd of niet, profit of non-profit, is financiering een uitdaging. Een gezonde mix van inkomstenbronnen is daarbij het streefdoel. Een interessante maar vaak onderbelichte inkomstenbron zijn bijdragen van bedrijven, particulieren en stichtingen, ofwel: fondsenwerving. Wanneer het goed wordt aangepakt, kan fondsenwerving voor nieuwe inkomsten zorgen én bijdragen aan de missie van je organisatie. Hoe? Dat kom je te weten tijdens Cultuurzaken.

Waarom aanwezig zijn?

Fondsenwerving raakt in het hart van de cultuurorganisatie. Er is nood aan een strategische aanpak, de vraag moet helder zijn, de donateur moet zich verbonden voelen met de waarden die je als organisatie naar buiten brengt. Wat kan fondsenwerving betekenen voor je draagkracht, je artistieke en culturele integriteit en je relatie tot het publiek? 

Op 27 oktober kijken we in de voormiddag vanuit een academische bril naar fondsenwerving met Joke Persyn en Ann-Sophie Bouckaert van HOGENT en Helleke van den Braber van de Universiteit Utrecht. We sluiten af met een panel van ontvangers en investeerders in cultuur, die in gesprek gaan over de waarde van cultuur in relatie tot fondsenwerving. Het deel in de voormiddag wordt gestreamd en kan je digitaal volgen. 

In de namiddag kan je op je eigen tempo door onze digitale goodiebag gaan. Bekijk onze webinars waar we handvaten aanreiken om aan de slag te gaan met databeheer, storytelling, de fondsenwervende strategie binnen de organisatie en hoe je nu de juiste keuze maakt uit de verschillende oplossingen.  Je bent wellicht ook benieuwd naar ervaringen van anderen uit de praktijk? Download de posters van onze postersessies en laat je inspireren door de verhalen van ervaren cultuurorganisaties. 

Bekijk hier ons gedetailleerd programma:

Laatst gewijzigd: 17/06/2022 - 13:00

Programma: Cultuurzaken 2022

Financiering en werkingsmiddelen

Overige

Wens je deel te nemen aan het volledige programma? Schrijf je in voor ons fysiek event.

Waar, wanneer, hoe?

 • Datum: donderdag 27 oktober 2022 
 • Uur: 9u30 tot 12u15 
 • Locatie: online 
 • Prijs: €20

Voor wie?

We nodigen iedereen uit jouw organisatie die een rol kan spelen bij fondsenwerving uit: zakelijk leiders en medewerkers, artistiek leiders, marketing managers, bestuurders.

Doe jij als kleine of grotere cultuurorganisatie al aan fondsenwerving en worstel je met bepaalde uitdagingen? Of ben je nieuwsgierig naar de opportuniteiten? Met ons event op 27 oktober willen we je inzichten en handvaten bieden die je als cultuurorganisatie helpen om je voor te bereiden.

 

Event mede mogelijk gemaakt door onze partners:

 • Departement voor Cultuur, Jeugd en Media
 • Charistar
 • Fundraisers Alliance Belgium
 • Strategies and Leaders
 • HOGENT
 • Koalect
 • Mindwize
 • Growfunding