Als je je inschrijft via deze pagina, schrijf je je in voor een verkennend intakegesprek, nog niet voor het leertraject.

Image
Leertraject finance IND
© Davien Dierickx

Waarom een leertraject?

Binnen een leertraject krijg je een unieke mix van collectieve opleiding en een-op-een begeleiding rond een specifiek thema. Lees er hier meer over.

Hoe werkt dit leertraject?

 • Elk leertraject start met een intakegesprek. Bij dit leertraject vinden de gesprekken plaats in de week van 17 oktober. Hierin peilen we naar je leerwens en bekijken we of je over het juiste profiel en de nodige basis beschikt om het leertraject succesvol te doorlopen.
 • Elk leertraject start en eindigt met een gezamenlijke opleiding. Bij dit leertraject is de startopleiding op 8 november 2022 en de slotopleiding op 24 januari 2023.
 • Deelname aan de opleidingen is noodzakelijk om de een-op-een begeleiding te starten.
 • Tussen de start- en slotopleiding krijg je 5 begeleidingssessies, verspreid over een periode van 3 maanden.
 • Tijdens je laatste sessie formuleer je een aantal concrete acties waar jij verder mee aan de slag kunt.
 • De opleidingen vinden fysiek plaats, de begeleidingssessies gebeuren online.
 • Dit leertraject is gratis na positief intakegesprek.

Voor wie is dit leertraject?

 • Je bent al een tijdje als individu professioneel actief binnen de culturele sector.
 • Je hebt een concreet cultureel of artistiek idee dat je wilt realiseren. 
 • Je zoekt financiële middelen en wil voorbij de mogelijkheden van subsidie kijken.
 • Je hebt al een concreet inhoudelijk plan op papier staan van waaruit je wilt vertrekken.

Wat mag je verwachten van dit leertraject? 

We starten in groep met een basisopleiding waarin je leert hoe je van je inhoudelijk plan een realistische begroting maakt. Je leert daarbij niet alleen je kosten in kaart te brengen, maar denkt ook na over hoe je jezelf en eventuele anderen wilt vergoeden. 

Binnen het een-op-een leertraject maak je samen met een zakelijk begeleider je begroting (verder) op: je kijkt naar je kosten, gewenste inkomsten en brengt in kaart welk budget je nodig hebt om je idee uit te voeren. Aan de hand van een cultureel verdienmodel-canvas* breng je in beeld welke waarden en impact je met jouw project wil realiseren. Daaruit vertrekken we om te kijken naar welke vormen van financiering goed aansluiten bij je project. Je krijgt advies bij de juridische en fiscale vragen die bij een financieringsoplossing komen kijken, zodat je gewapend bent om gepaste keuzes te maken.

Aan het einde van je leertraject heb je een degelijke begroting, een vervolg actieplan én heel wat opgedane kennis van mogelijke financieringsvormen. Daarnaast maken we je wegwijs in welke verdere hulp en begeleiding je kan krijgen bij het aanvragen van je gewenste financiering.

In de slotopleiding ga je verder aan de slag met het cultureel verdienmodel-canvas en leren we je met deze tool werken zodat je in de toekomst zelf je financiële strategie in kaart kan brengen. Je wisselt je opgedane kennis en ervaring uit met de andere deelnemers en trekt met een 'rijk' gevulde rugzak verder op je culturele pad.

Klinkt dit iets voor jou? Schrijf je via deze pagina in voor een intakegesprek. Een van onze consulenten belt je in de week van 17 oktober op. 

 

* Samen met freelance consulent Ken Veerman ontwierp Cultuurloket een ‘cultureel verdienmodel-canvas’. Dit canvas helpt je bij het scherp krijgen van:

 • welke waarde die je als organisatie/cultuurwerker creëert;
 • hoe, voor en met wie je deze waarde wil realiseren;
 • wie van jouw stakeholders en publiek wat zou betalen en waarvoor.