Als je je inschrijft via deze pagina, schrijf je je in voor een verkennend intakegesprek, nog niet voor het leertraject.

Image
Leertraject finance ORG
© Davien Dierickx

Waarom een leertraject?

Binnen een leertraject krijg je een unieke mix van collectieve opleiding en een-op-een begeleiding rond een specifiek thema. Lees er hier meer over.

Hoe werkt dit leertraject?

 • Elk leertraject start met een intakegesprek. Bij dit leertraject vinden de gesprekken plaats in de week van 19 september. Hierin peilen we naar je leerwens en bekijken we of je over het juiste profiel en de nodige basis beschikt om het leertraject succesvol te doorlopen. 
 • Elk leertraject start en eindigt met een gezamenlijke opleiding. Bij dit leertraject is de startopleiding op 4 oktober 2022 en de slotopleiding op 20 december 2022.
 • Deelname aan de opleidingen is noodzakelijk om de een-op-een begeleiding te starten.
 • Tussen de start- en slotopleiding krijg je 5 begeleidingssessies, verspreid over een periode van 3 maanden.
 • Tijdens je laatste sessie formuleer je een aantal concrete acties waar jij verder mee aan de slag kunt.
 • De opleidingen vinden fysiek plaats, de begeleidingssessies gebeuren online.
 • De prijs voor dit leertraject is 350 euro (incl. btw), na positief intakegesprek. 

Voor wie is dit leertraject?

 • Dit leertraject is specifiek voor culturele organisaties.
 • Je bent binnen de organisatie verantwoordelijk voor (de opvolging van) het zakelijk beleid.
 • Je organisatie beschikt al over een degelijke basisbegroting en financieringsmodel.
 • Je wil het financieel model van je organisatie veranderen, aanscherpen of herzien.

Wat mag je verwachten van dit leertraject? 

Je start in groep met de andere deelnemende organisaties. In de startopleiding van het leertraject krijg je inzicht in het cultureel verdienmodel-canvas*. We tonen hoe het canvas je helpt om je financieringsnoden en -oplossingen in kaart te brengen. Je krijgt inzicht in de kasplanning die je helpt om je kosten en uitgaven op de voet te volgen. 

Daarna ga je aan de slag in een een-op-een leertraject en breng je de zakelijke insteek van je organisatie (opnieuw) onder de loep. Je leert werken met het cultureel verdienmodel-canvas en brengt zo de waarden voor je organisatie in beeld die de basis gaan vormen van je financiële plannen. Aan de hand daarvan bekijk je welke financieringsmogelijkheden en -kansen je tot nu toe misschien nog niet hebt benut. Samen met je zakelijke begeleider verken je nieuwe inkomstenmodellen en bekijk je hoe je deze in je begroting zou kunnen passen. Een fiscaal expert sluit aan om je mee te nemen doorheen de fiscale ins and outs van je mogelijk hernieuwde verdienmodel.

Met een concreet actieplan voor vervolgstappen op zak, gaan we in de slotopleiding van het leertraject in op hoe jij deze financiële oplossingen kan gaan implementeren binnen je organisatie. Je wisselt ervaringen uit en scherpt je vaardigheden aan om je collega’s en team te overtuigen van de aangepaste plannen en hen mee te nemen richting jullie hernieuwde financiële toekomst.
 

Klinkt dit iets voor jou? Schrijf je via deze pagina in voor een intakegesprek. Een van onze consulenten belt je in de week van 19 september op. 

 

* Samen met freelance consulent Ken Veerman ontwierp Cultuurloket een ‘cultureel verdienmodel-canvas’. Dit canvas helpt je bij het scherp krijgen van:

 • welke waarde die je als organisatie/cultuurwerker creëert;
 • hoe, voor en met wie je deze waarde wil realiseren;
 • wie van jouw stakeholders en publiek wat zou betalen en waarvoor.