Wanneer je als zelfstandige of binnen een organisatie verantwoordelijk bent voor de financiële kant van je culturele praktijk, komt er naast het maken van een goede begroting nog heel wat kijken bij de financiële opvolging. Met een kasplanning maak je maandelijks overzicht op de inkomende en uitgaande sommen in een bepaalde periode. Daarmee is het de beste manier om je financiële flow tijdig bij te kunnen sturen of te ontdekken of je extra financiering nodig hebt en hoeveel. Je kasplan helpt dus ook om de verwachte stand van je bankrekening te voorspellen.

Zo kan je begroting op jaarbasis wel break even zijn, maar zijn er periodes met kastekorten. Het kasplan toont aan wanneer er nood is aan een overbruggende financiering of wanneer er ruimte is om een lening terug te betalen.

Daardoor is het aanleggen van een goed kasplan niet alleen van belang voor jezelf, maar is het ook een tool die je kunt inzetten op een bepaalde financiering aan te vragen, zoals een (Cultuur)Krediet.

Tijdens dit webinar neemt expert Ben Peeters van Hefboom vzw je mee door de basisbeginselen van het aanleggen van een kasplanning voor een kredietaanvraag:

  • Wat is het verschil tussen je uitgaven en kosten?
  • Hoe kan je de inkomsten ‘flow’ in een kasplan verwerken?
  • Wat is de relatie tussen je kasplan en je boekhouding?
  • Wanneer heb je periodes dat je nood hebt aan financiële overbrugging?
  • Wat vertelt jouw cashflow je voor je aanvraag kredietfinanciering?
  • Waar let een financieringsverstrekker op en hoe maak je een kansrijk kasplan voor een kredietaanvraag?

Over de spreker

Ben Peeters is kredietconsulent bij Hefboom. Sinds 2019 kan je bij hun terecht voor het Cultuurkrediet. Ze verschaffen investeringskredieten, overbruggingskredieten (voor subsidies), werkkapitaal, microkredieten of kredieten op maat van je werking en doet dit op basis van een correcte kasplanning binnen de aanvraag. Elk van deze kredieten kenmerkt de ambitie om bij te dragen tot een sociale en duurzame samenleving. Ze helpt individuen, organisaties en ondernemers om een positieve maatschappelijke impact te genereren.