Voor culturele ondernemers is cultuur de essentie van hun onderneming. Culturele ondernemers vertrekken vanuit de drang om cultuur te maken en te verspreiden. Ze zijn geslaagd als hun werk mensen raakt. Een onderneming uitbouwen die op die manier impact realiseert, is waar culturele ondernemers naar streven.
Wie hiermee bezig is, loopt soms vast en heeft nood aan een klankbord. Culturele ondernemers kunnen dagelijks terecht bij Cultuurloket om advies te krijgen over hun plannen.

In deze workshop pakken we het nog anders aan. Je werkt samen met Herman Toch en Ann Maes, twee experten die eerder werkten voor commerciële bedrijven als voor doorwinterde non-profitorganisaties. Speciaal voor Cultuurloket geven zij een drie uur durende doe- en en denkworkshop. Hun boek ‘The Positive Sum Game’ vormt de leidraad.

In dit boek geven de auteurs een helder beeld van hoe drie grote maatschappelijke veranderingen zorgen voor verwarrende maar uiterst boeiende tijden. Ten eerste is er de schaalbaarheid van ideeën, meningen, producten en diensten via de digitalisering. Ten tweede is er de noodzaak om de roofbouw op de planeet te stoppen. Ten derde is er het besef dat mens en maatschappij centraal moeten staan.

Deze drie elementen zorgen ervoor dat je als onderneming - of je nu oorspronkelijk een sterke focus op maatschappelijke meerwaarde had, dan wel volledig op winstmaximalisatie – moet kiezen waar je in de toekomst wil staan op de as van profit versus non-profit. Kies je de profit zijde en doe je vooral goed voor jezelf en niet per se goed voor de wereld of sta je aan de non-profit kant en doe je voornamelijk goed voor de wereld maar niet per se goed voor jezelf of je eigen onderneming.

In The Positive Sum Game leren we dat er ruimte is om goed te doen voor de wereld én voor jezelf.

De auteurs beschrijven dat er vandaag meer dan ooit ruimte is voor zowel klassieke profitondernemingen die vervellen of vervangen worden door waardegedreven ondernemingen maar evenzeer voor klassieke non-profitondernemingen die vanuit een sterke focus op waarde en het realiseren van impact het benodigde financiële kapitaal verwerven om vanuit die waarden een eigen koers te varen.

Waar sta jij met je onderneming? Kom werken aan je ondernemingsmodel en leer van de auteurs en de andere deelnemers. Vooraf het boek lezen mag, maar is geen vereiste.

Schrijf je snel in, want voor deze workshop zijn er maar 10 plaatsen.