Werknemers die tijdelijk geen of minder werk hebben, kunnen in principe terugvallen op tijdelijke werkloosheid. 

Freelancers die werken met korte contracten, konden daar meestal geen beroep op doen, omdat er vaak geen sprake is van een tijdelijke opschorting van de arbeidsovereenkomst, maar van een volledige ontbinding. Zo kon een technicus, die op 10 maart aangeworven was om het geluid te verzorgen tijdens voorstellingen in de week van 6 april, tot nu toe geen uitkering tijdelijke werkloosheid krijgen.
 
Om dat te verhelpen, heeft de regering beslist dat je ook recht hebt op een tijdelijke werkloosheidsuitkering, wanneer je aangeworven was voor de duur van een evenement, dat uiteindelijk niet doorgegaan is of niet zal doorgaan, op voorwaarde dat het er op het moment dat de arbeidsovereenkomst gesloten werd, nog niet naar uitzag dat het evenement niet zou kunnen doorgaan.
 
De RVA heeft aangekondigd dat ze erop zal toezien dat de arbeidscontracten niet geantidateerd worden, en eventueel bijkomende bewijzen zal vragen (dimona-aangifte, programmaboekjes, uitwisseling van e-mails enz.).
 
Dankzij deze versoepeling kan de technicus uit het voorbeeld hierboven wél een uitkering krijgen.
 
Hiermee komt de regering tegemoet aan een van de vele vragen uit de culturele sector. Wat niet wil zeggen dat er nu voor iedereen een oplossing is: Freelancers krijgen vaak pas kort voor de aanvang van hun werk een arbeidscontract. Voor die freelancers, die al opdrachten gekregen hadden, maar nog geen arbeidscontract, is er nog steeds geen oplossing. Het is nog niet duidelijk of het noodfonds voor onder andere cultuur, jeugd en media, voor hen mogelijkheden zal bieden. 

Meer weten?

Samen met het department CJM hebben we een FAQ samengesteld die de meest gestelde vragen uit de cultuursector tijdens de coronacrisis bundelt. 

Heb je nood aan advies op maat? 

Cultuurwerkers, culturele organisaties en ondernemingen kunnen bij Cultuurloket terecht voor juridisch en zakelijk advies op maat. Ook over de coronamaatregelen.

Heb je een vraag? Je kan een afspraak inplannen met een van onze consulenten via www.cultuurloket.be/contact. Selecteer daarbij 'coronamaatregelen' als thema.